”Inget talar för att behålla maten anonym”

Mat & Dryck

Karin Ahlborg om det ovärdiga i att inte få veta vad man äter

Det är rent ovärdigt att inte få veta vad man äter.

Jag nästan storknar över hur vi kollrats bort så att vi inte längre har en susning om varifrån vår middag kommer.

På Systembolaget finns inte ett vin, ett öl eller en spritsort där man inte redovisar från vilket land det kommer. När det gäller vin kräver vi besked om exakt vilken kulle vindruvorna vuxit på.

Men vad ska du äta till det mjuka italienska vinet eller det robusta spanska?

Det kan du ge tusan i, för det bestämmer livsmedelsindustrin genom att inte berätta om ursprung och låta oss välja. På den tiden vi var mer noga med maten då hade också vi konsumenter makt.

Ovetande

Vi slutade köpa sydafrikanskt för att protestera mot apartheidpolitiken.

Vi slutade köpa nötkött om vi inte fick garantier att det inte kom från galna ko-sjukanhärjade Storbritannien.

I dag kan vi inte protestera mot ett jota eftersom livsmedelsindustrin håller oss ovetande och kort. Och det är synnerligen bekvämt för den: inga krav, inga protester, inga bojkotter som stör.

I England utlöste det en storm av protester när engelska konsumenter blev varse det danska sättet att föda upp grisar, där suggorna hölls låsta med gallerbur under större delen av sitt liv, så att de bara kunde lägga sig och resa sig igen.

Kräv ursprungsmärkning

För att kunna fortsätta att sälja danskt griskött krävde en brittisk matkedja att de grisar som såldes via dem skulle garanteras en bättre livsmiljö. Och då kunde danska producenter leverera en "Englandsgris", som kanske inte levde livets glada dagar men ändå bättre än sina griskolleger.

Om vi fick veta varifrån vår mat kommer skulle vi exempelvis kunna avtvinga industrin garantier för att de polska eller irländska kossorna transporteras på ett för oss acceptabelt sätt och inte som i dag under vidriga förhållanden.

Det är därför du ska skriva under uppropet som kräver ursprungsmärkning. Inte för att svenskt är bättre än tyskt, finskt bättre än engelskt eller vad man nu hittar på. Utan för att du ska få välja mat som du tycker är rätt för dig, vare sig det handlar om transporter, smak, miljö, djurhållningen eller vad det nu kan vara.

Det finns faktiskt ingenting som talar för att behålla maten anonym. Ingenting.

Kräv bättre märkning

Läs mer

Tidigare artiklar

Karin Ahlborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck