Välj rätt grill - och ät godare

MAT & DRYCK

Jonas Borssén guidar dig rätt

El, gasol eller kol.

Valmöjligheterna är många.

Grillmästaren Jonas Borssén guidar dig genom grilldjungeln.

Foto: Johan Bävman
Killar som grillar bör använda kolgrill, anser mästergrillaren Jonas Borssén. ”Med en klassisk klotgrill får du både bra kontroll och god smak.”

Så fort vädret tillåter vill vi flytta ut köket i det gröna.

Men det gäller att välja rätt grill.

-Den bekväma grillaren använder sig av en gasolgrill. Den är lätt att tända och om man tar hand om den kan den hålla hela livet, säger Jonas Borssén.

Gillar inte elgrillar

Däremot ger han inte mycket för elgrillarna, trots att grönsaker blir bra på den låga värmen.

-Jag brukar avråda folk från att använda elgrill. Man vinner ingenting smakmässigt på det, man kan använda en grillstekpanna i stället.

Engångsgrillen är perfekt till picknick, men passa dig för röken.

Så undviker du sot

-Bricketterna är ofta indränkta i tändvätska. Tänk på att inte andas in de giftiga ångorna, säger Jonas Borssén.

-Ett annat tips är att vika upp foliekanterna och plocka bort gallret. Först när glödbädden är perfekt sätter du tillbaka gallret igen. På så sätt undviker du sot på gallret och din mat.

Kolsmaken viktig

Bästa grillen enligt grillmästaren är den klassiska kolgrillen.

-En sådan grill ska man ha. Då får man den träkolsaromatiska smaken. Klotgrill är bäst, då kan man grilla med både stark och indirekt värme, säger Jonas Borssén.

Grillmästers bästa tips för en lyckad kväll

Salta inte före grillning.

Camilla Sundell