Ica vill bara kränga billigare kycklingar

MAT & DRYCK

Djurens välfärd hotas av låga priser

Det börjar bli hårda tider för svensk mat.

Den är för dyr, tycker kedjor och leverantörer.

Det tycker också kommuner och landsting.

Och det här är förstås ett bekymmer.

Foto: Svenska - och dyra.

Vi har det här med ett miljövänligt jordbruk – förmodligen bäst i världen.

Och djurhållningen – bland de bästa i världen.

Det har vi eftersom vi stiftat lagar på området och det är jättebra.

Men en svensk kyckling som får större utrymme att röra sig på än en holländsk eller thailändsk blir förstås dyrare också.

Nu läser jag att svenska kycklinguppfödare har fått sänka sina priser med mellan 10 och 15 procent.

Det är fågelinfluensan som spökar. Inte i Sverige, men i andra länder, där man inte är lika sugen på ett kycklinglår längre.

Då exporteras den billiga kycklingen till Sverige och både kedjorna och leverantörerna kan pressa priserna på den svenska kycklingen. Dock blir inte priset i affären lägre. Men vinsten till affärsägaren ökar.

Jag tycker att det är lite äckligt när Ica helt frankt säger att svenska uppfödare inte kan stå utanför den ökade globaliseringen av livsmedelsindustrin.

- Det kommer att bli tuffare tag i förhandlingarna med leverantörerna, säger Icas kvalitetschef Lisbeth Kohl, i en artikel i Lantbrukets Affärstidning.

Men hur tänker hon då?

Ska svenska uppfödare skita i våra lagar?

Ska vi montera ner djurvälfärden för att Ica bara vill kränga billigare kyckling?

Ännu värre är det med det offentliga Sverige, som med ena handen stiftat lagar och tar ut rätt dryga avgifter av bönderna för att kolla att lagarna efterlevs och med andra handen köper in billigast möjliga - läs importerad - mat till dagis, sjukhus och skolor.

Det är lite grand som att tvinga ett barn att ha cykelhjälm och sedan håna det för den fula hjälmen.

Bra!

I kväll köper jag...

4-i-topp

Läs fler krönikor av Karin Ahlborg:

Karin Ahlborg