Ge ungarna riktig mjölk!

Av: 

Karin Ahlborg

Mat & Dryck

Lättprodukter tvingar barn till jätteportioner för att få tillräcklig energi.

Vad är det som pågår i skolan och på dagis?

Varför får inte ungarna riktig mjölk och smör?

De lydiga mattanterna tänker inte själva utan rycker bort helmjölken från barnen.
De lydiga mattanterna tänker inte själva utan rycker bort helmjölken från barnen.

Det finns en skitdum formulering i Livsmedelsverkets direktiv för skol- och dagismat; att barnen bara ska få lättmjölk och lättmargarin.

Och de lydiga mat-tanterna tänker inte själva utan rycker bort helmjölken och Bregott och serverar lättmjölk och den vämjeliga salva som kallas lättmargarin.

Det vore väl gott och väl om detta direktiv vilade på någon slags verklig grund att barnen mår bättre av lättvarianterna men det gör det alls inte.

För två år sedan gjorde vi på Aftonbladet en omfattande undersökning av skolmaten i Sverige.

Vi kom oanmälda till tio slumpvis utvalda skolor i hela landet och tog med oss portioner av skolmaten. Vi lät analysera näringsinnehållet i maten.

På pappret var det inga större fel på sammansättningen men jag slogs av hur stora portioner barnen skulle äta för att få i sig tillräckligt med näring. De portioner vi sett att barnen själva tog för sig låg mycket långt under rekommendationerna.

Så vi tog en ny turné och vägde hundratals tallrikar med mat som barnen själva försett sig med. Och vi räknade inte med något spill från de portionerna, vilket ju alltid förekommer.

Det visade sig att barnen inte på långa vägar fick i sig det de behöver. I vissa fall låg näringsinnehållet på en vägd normalportion inte ens på hälften av vad den borde.

Resultatet förbättrades en hel del om vi bytte ut lättmjölken mot helmjölk och lättmargarinet mot smör eller Bregott.

Fortfarande inte bra, förstås, men mycket bättre.

Så vad är det som får Livsmedelsverket och mattanterna att klamra sig fast vid den här fåniga doktrinen att lättprodukter skulle vara bra för barnen?

Ren dumhet och prestige, tror jag.

Nu vet jag att det jäser bland föräldrar och den ilskan har Konsumenter i Samverkan fångat upp i ett nätverk. Vill du protestera så läs på.

Klipp sedan ut min kolumn och sätt upp på anslagstavlan i skolan eller på dagis.

Ge barnen riktig mat!

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Publisert: