Gör en saffranspannkaka

MAT & DRYCK

Blev det risgrynsgröt över? Passa på att göra en härlig saffranspannkaka!

Gick all gröten åt är det bara att koka ny...

Recept: Ann-Kristin Hallgren

Foto: Hans Mårtensson

Recept och bild ur boken "Pannkakor, plättar och crêpes" av Ann-Kristin Hallgren (Ica Bokförlag).

Saffranspannkaka

Blir 1 pajform

Du behöver:

RISGRYNSGRÖT:

1 1/2 dl grötris

1/2 tsk salt

3 dl vatten

7 dl standardmjölk

PANNKAKSSMET:

1 sats risgrynsgröt

1/2 g saffran

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl sötmandel, skållade, skalade, och malda

3 bittermandlar, skållade, skalade och rivna

1 dl russin

3 ägg

1 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Börja med risgrynsgröten – koka ris, salt och vatten cirka 10 minuter på svag värme. Späd med mjölken och låt koka under lock tills gröten är klar. Det står 40 minuter på rispaketet, men det kan ta minst en timme.

2. Låt gröten kallna.

3. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form, cirka 26 cm i diameter.

4. Vispa ihop ägg och vispgrädde lätt.

5. Rör ihop alla ingredienser, i den turordning de står upp-radade i ingredienslistan, till en jämn och fin smet.

6. Häll smeten i formen och grädda cirka 30 minuter.

7. Servera lättvispad grädde och en god sylt till.