Samlar bästa vinerna – utifrån expertbetyg

avMadeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan hade svårt att hitta vin – startade egen vinsajt med topplistor för de bästa vinerna

Foto: Stefan märkte att många har problem med att hitta viner på Systembolaget. Han hoppas att Vinbetyget.se ska hjälpa konsumenterna.

Stefan Saidac hade svårt att veta vilket vin som han skulle välja på Systembolaget.

Nu har han startat en egen vinsajt med de bästa vinerna utifrån experternas betyg.

– Det här bygger på pålitliga, regelbundna vinskribenters betyg, säger han.

Foto: Stefan Saidac hade svårt att hitta viner – nu har han startat en egen vinsajt med de bästa vinerna utifrån experternas betyg.

Stockholmsbon Stefan Saidac ligger bakom den relativt nystartade vinsajten Vinbetyget.se där svenskarna enkelt kan hitta de viner som fått toppbetyg av landets vinskribenter.

– Det här är en idé som jag har haft i många år. Men det är först för ett halvår sedan som sajten blev färdig att lansera. Jag har vänt och vridit och försökt att hitta ett sätt så att informationen är tydlig för den som ska köpa vin. Jag kom på att många gillar topplistor och det förenklar. Topplistan är inte utifrån min smakupplevelse utan utifrån vinskribenter och deras betygskala, berättar han.

Databas med de bästa vinerna

På sajten finns ett stort antal topplistor på alltifrån rosévin till champagne. Och alla viner finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

– Om till exempel Aftonbladet har en skala från ett till fem då plockar jag ut det vin som har högst betyg. Jag kan inte ta med en beskrivning som att ett vin passar till exempelvis grillat. Det bygger på pålitliga, regelbundna vinskribenters konkreta betyg.

Nu har han byggt upp en databas kring all information som han har samlat ihop.

–  Det räcker inte med ett enda högt betyg för att ett vin ska få komma med på topplistan utan det måste vara tre-fyra skribenter ger vinet högsta betyg. Så hög är konkurrensen, jag vill att alla viner på topplistorna ska vara riktigt bra, berättar han.

”Det är inte lätt som konsument”

Stefan berättar att han själv hade svårt att hitta viner på Systembolaget – och han märker att många andra har problem bland vinhyllorna.

– Jag vankade av och an på Systembolaget och undrade vad jag skulle köpa. Du kan se det på vilket Systembolag som helst. Folk står och vänder och vrider på flaskor och läser på etiketter och går och frågar personalen. Några gånger ser man en person som har med sig en utklippt vinrecension.

– Det är inte lätt som konsument att veta vad man ska köpa. Jag frågade runt lite och det var många som upplevde samma sak. Vissa garderade sig och köpte det gamla vanliga. Om jag ser fem röda viner som alla kostar 99 kronor, så är jag nyfiken och vill veta vilket som är bäst. Enda sättet var att sammanställa det här och se vilka viner som flest recensenter hyllar, säger han.

Här nedan ser du Stefans favoritviner.

Stefans vin-tips

Foto: Vita vintipset; E Guigal Côtes du Rhône Blanc

  Rosé

Puycheric

Nr: 2209, 69 kronor

Frankrike  

(1:a på Rosé-topplistan)

Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, hallon och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Valle Reale

Nr: 2242, 85 kronor

Italien

(8:a Rosé-topplistan)

Bärig smak med inslag av smultron, vattenmelon och blodapelsin. Serveras vid 8-10°C till fiskrätter, sallader eller till kyckling, eller som sällskapsdryck.

  Rött vin

Briccotondo Barbera

Nr 2773,  89 kr

Italien

(4:a på topplistan  för rött vin)

Fruktig smak med inslag av fat, skogsbär, körsbär, örter och choklad. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött.

Borgogno Langhe Rosso

Nr: 70384 , 99 kronor

Italien

(5:a på topplistan för rött vin)

Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, basilika, och choklad. Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött.

  Mousserande:

Rotari Blanc de Blancs

Nr: 77152, 129 kr

Sydafrika

(6:a topplista Mousserande)

Torr, nyanserad smak med inslag av gula äpplen, honung, kex och citrusskal. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Langlois Brut, Cremant

Nr: 7404 , 129 kronor

Frankrike

(1:a topplista Mousserande)

Torr, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, honung, mineral och grapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

  Vitt vin

Brochet Réserve

Nr 78967, 99 kronor

Frankrike

(8:a topplista för Vita viner)

Aromatisk, mycket frisk smak med inslag av krusbär, päron, nässlor och citrus. Serveras vid 8-10°C som till rätter av fisk eller skaldjur, eller till syrliga getostar.

E Guigal Côtes du Rhône Blanc

Nr: 71947, 105 kronor

Frankrike

(1:a topplista Vita viner)

Nyanserad, fruktig smak med inslag av persika, galiamelon, gråpäron och apelsinblommor. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller kyckling

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vin

MER OM MAT & DRYCK