SM-mästarens favorit i sommar: ”Fruktigt”

avMadeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges bästa sommelier tipsar dig om bästa drycken till grillmaten

Foto: Magnus Mårding
Fredrik Lindfors jobbar på Grand Hôtel i Stockholm och är Sveriges bästa sommelier.

29-åriga Fredrik Lindfors är Sveriges bästa sommelier.

Här berättar han om SM-titeln och tipsar om sommarens favoritdryck till grillad mat.

– Den kräver ett generöst vin som ska vara fylligt, fruktigt och med pigg tanninstruktur, säger han.

Det har varit ett händelserikt år för 29-åriga Fredrik Lindfors. Vid årsskiftet började han sitt nya jobb som chefsommelier på anrika Grand Hôtel i Stockholm och nu i maj blev han svensk mästare när sommelier-SM avgjordes.

För Fredrik var det ett stort ögonblick att ta hem den prestigefulla SM-titeln.

–  Det är fantastiskt. Klart att det känns stort, det blir väl det när man kan titulera sig svensk mästare. Både konkurrensen och tävlingen är så pass svår att det i den stunden inte kändes som att jag skulle ta hem det, berättar han.

Fredrik har en filosofie kandidatexamen som sommelier och måltidskreatör. Tidigare har han bland annat jobbat för Operakällarens matsal, samt som dryckesansvarig sommelier och hovmästare på Verandan.

”Väldigt givande och roligt”

I sitt jobb som chefsommelier för Grand Hôtel innebär det att han är ytterst ansvarig för all dryck som serveras på hotellet.

– Vi har ett omfattande vinregister med en vinkällare som håller 18 000 flaskor fördelade över 2 200 olika etiketter. Dessutom har vi ett glasvinssortiment med ett 40-tal viner som är i ständig uppdatering. Det är väldigt givande och roligt att ha möjlighet att arbeta med ett så pass brett och djupt vinsortiment.

Vad kommer ditt intresse för dryck ifrån? Och hur kommer det sig att du blivit så duktig?

– Från början fastnade jag för restaurangbranschen för den sociala biten. Det är fantastiskt roligt att möta människor och jobba med service. Därefter har intresset kommit av att dryck kan vara så oerhört komplext och sensoriskt givande, något som jag kände att jag ville fördjupa mina kunskaper om. Att bli duktig inom ett ämne är nog ganska likvärdigt inom många områden.  Du blir inte en duktig musiker om du inte ständigt övar och repeterar. Detsamma gäller för dryck, man måste prova mycket hela tiden – samtidigt som man måste läsa fakta och hålla sig uppdaterad om vad som händer i dryckesvärlden, säger han.

”En stark rekommendation...”

För Aftonbladet Mat och Vins läsare delar SM-mästaren med sig av sin favoritdryck och mat i sommar.

– Det finns få saker som är så synonymt med svensk sommar som grillning. Personligen är jag väldigt förtjust i rosagrillad flankstek gärna gniden med vitlök och örter, serverad med ugnsbakade lökar och grillad citron. Det är intensiva och rökiga smaker som kräver ett generöst vin som ska vara fylligt, fruktigt och med pigg tanninstruktur. En stark rekommendation är 2013 Black Stallion Cabernet Sauvignon från Napa Valley, USA (nr 6207).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vin