”Har tröttnat på alla modedieter”

Av: 

Madeleine Brohlin

Hälsa

Här är dietisten och journalistens nya kokbok – ska guida svenskarna att äta enkel och nyttig mat

Dietisten och journalisten Kajsa Asp Jonson tröttnade på alla rubriker om modedieter och specialkoster.

Därför skrev hon sin nya kokbok; Hjärna. Hjärta. Mage.

Här får du ett smakprov ur hennes nya bok.

– Jag vill visa att det är enkelt och okomplicerat att göra bra val för hälsan, säger hon.

Kajsa Asp Jonson har i dagarna släppt sin nya bok; Hjärna. Hjärta. Mage. som är en blandning mellan en kokbok och faktabok.

Kajsa, som arbetar som dietist och hälsoinspiratör, vill hjälpa svenskarna att lyssna på sin kropp istället för att köra olika dieter.

Idén till att skriva boken kom då hon fascinerades av alla intressanta samband i kroppen; tarmen och hjärnan.

– Till exempel att vi kan påverka minnet och förmågan att fokusera genom vårt sätt att leva. Att hur vi äter, sover och vad vi gör med kroppen inte bara är avgörande för hälsan utan dessutom har stor påverkan på hjärnan och hur vi mår psykiskt.

– Ett annat skäl till att jag ville skriva boken är att jag har tröttnat på alla skriverier om modedieter och specialkoster som begränsar livet och matglädjen, och som många tror ska ge både hälsa, viktminskning och ett lyckligare liv. Min bok är helt fri från begrepp som ”fri från” och är till hälften faktabok och till hälften kokbok – så att du själv kan uppleva mat för hälsan, på mitt sätt –med den senaste forskningen som utgångspunkt, fortsätter hon.

Berätta, vad är det du vill du förmedla till läsarna?

– Jag vill förmedla att det finns massor av komplicerade och intressanta samband i kroppen, och att det är enkelt att göra ”rätt” så att man förstärker det som är positivt. Att mat är glädje, upplevelser, smaker – och en säker källa till all näring vi behöver. Men vi behöver lära oss, och öva på, att göra mer medvetna val, ta in lite mer mindfulness och vara mer närvarande, bland annat när vi äter.

I boken bjuder hon på 50 olika recept – som är enkla att göra.

– Ingredienserna är oftast helt vanliga nordiska baslivsmedel. Jag använder mycket grönsaker, rotfrukter, bär, havre och råg, olja, frön och nötter, kyckling och fisk. Recepten är enkla och innehåller ett fåtal ingredienser. Jag vill visa att det är enkelt och okomplicerat att göra bra val för hälsan – att nyttig mat inte behöver vara krånglig eller ta väldigt mycket tid.

”Bra snabbmat”

För Aftonbladet Mat & Vin:s läsare har hon valt ut två recept som hon vill tipsa om.

– Det är först en club sandwich, som både är mer klimatsmart och ett bättre val för hälsan, där majonnäs och bacon bytts ut mot hummus och soltorkad tomat. Samt en soppa med rödbetor och yoghurt – ett väldigt trevligt sätt att få i sig mer grönsaker!

–  Det här är väldigt snabb och enkelt att tillaga – som bra snabbmat ska vara.

Här under hittar du recepten.

Här är två recept ur Kajsas nya bok

Club sandwich med kyckling, hummus och soltorkad tomat

Du behöver

1 stekt eller grillad kycklingfilé, till exempel rester från dagen innan

2 msk hummus

1 grov rågfralla

1 msk färskost

1 msk strimlade soltorkade tomater

1 tomatskiva

en näve gröna blad, ärtskott och sugar snaps eller sockerärter

svartpeppar

Gör så här

Skär den tillagade kycklingfilén i skivor. Bred färskost på brödet och lägg på kyckling, soltorkad tomat, hummus och grönsaker.

Toppa med nymald svartpeppar och gärna lite ärtskott och finstrimlade sugar snaps.

Rödbets- & morotssoppa med yoghurt swirl

Du behöver

1⁄2 gul lök

1 rödbeta

1 morot

1 tsk olja eller annat mjukt fett

1,5 dl vatten

1,5 dl buljong (grönsaks- eller kycklingbuljong, av fond eller hemgjord)

1 tsk citron- eller limesaft salt svartpeppar från kvarn

Till servering

2-3 msk svarta bönor 2 msk naturell yoghurt

1-2 msk pumpafrön, gärna rostade

Gör så här

Skala och skiva löken och fräs i fettet i en kastrull. Späd med vatten och låt koka upp. Skala morot och rödbeta och skär i bitar. Lägg dem i vattnet och koka tills de är helt mjuka, ca 15-20 minuter. Mixa med stavmixer till en slät puré och tillsätt buljongen. Smaka av med citron- eller limesaft och salt och peppar. Toppa med ett par matskedar naturell yoghurt och pumpafrön. Servera gärna tillsammans med svarta bönor.

Recept: Kajsa Asp Jonson

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gör du Tinas majonnäs

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

Böcker

Nyttiga recept

Recept

MER OM GODARE

Recept som hjälper dig att matsmarta

Fem klassiska sallader

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Sommarens fräschaste ta-med-mat

Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet

”Det här är inte som en vanlig kladdkaka”

45 min

”Perfekt vardagsmat – när tiden är snål”

Skippa klassikern – gör udda köttbullar

45 min

Tacopajen som har allt: ”Saftig och god”

50 min

”Det här är världens godaste äppelkaka”

1 h

Hyllade burgarna – med pestomajonnäs

45 min

Lyxiga omeletten – till vardag och fest

25 min

Förnya kycklingfilén – tre recept

”Den är helt magisk”

40 min

Kocken: ”Älskar den här rätten...”

25 min

Bloggaren: ”Jättelätt att göra”

1 h

”Det är bland det godaste jag vet”

Stjärnkocken avslöjar vad han lagar hemma

Marshmallow-kladdkaka – ”hur god som helst”

25 min

”Är perfekt som en lätt sommarlunch”

20 min

Söta sommarbullar – fyllda med blåbär

2 h 35 min

Sopptipset: ”Perfekt mitt i veckan”

20 min

Godaste tillbehören – till årets kräftskiva

Testa kalvragu med timjan och vitlök

1 h 30 min