Chia - trendigt superfrö

Chiafrön står i rampljuset på superfoodscenen just nu. Fröna kommer från den blommande chiaväxten, som tillhör myntasläktet och växer vilt i Mexiko och Guatemala. Det sägs att chia har ätits sedan urminnes tider och var basföda för aztekerna. Men inte förrän på sen­are år har omvärlden fått upp ögonen för de näringspackade fröna. Startskottet för chiatrenden gick när boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” kom ut 2009. I boken besöker författaren Christopher McDougall världens bästa löpare – tarahumara­folket i Mexiko. En av hemligheterna till att de orkar springa långt sägs vara drycken ”Chia fresca” som är gjord på chiafrön.  

Visste du att..

Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med.

100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-­linolensyra, omega 3-­familjens moderfettsyra, vilket är

åtta gånger så mycket som i lax.

Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.

Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.

Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.

Fröna innehåller fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen

i maten tas upp långsammare.

Chiapudding med bär

Du behöver:

2 ½ dl mandelmjölk

¾ dl chiafrön

en klick agave­sirap

färska bär

Gör så här:

Rör ner chiafröna i mandelmjölken och blanda med agavesirap. Låt stå i kylen över natten. Toppa med bär.

Emmy Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN