Fyra av Paolo Robertos godaste recept
Här är hans bästa italienska recept
Att bjuda på middag ska inte vara krångligt, menar Paolo Roberto, som här ger oss fyra av sina favoritrecept.
- Vilket italienskt uttryck gillar du bäst?
– Magna va’! - ”Hugg i och ät!”. Ett neapolitanskt uttryck som jag förknippar med stora middagar och familjeluncher i Italien. Du menar att svenskar borde inspireras av det italienska förhållningssättet till sociala middagar och slappna av och öppna upp dörren...
- Vilken är den bästa bjudrätten för ett stort sällskap?
– I Sverige gör vi det ofta för komplicerat och organiserat, det måste vara finsilver och fyra rätter för att man ska våga bjuda hem folk. En pasta al forno (pastagratäng) är enkel, snabb och fantastiskt god när man spontant bjuder hem vänner på middag. Maten ska vara god, men det är minst lika viktigt med umgänge.
- Vilken är den vanligaste matmyten? Nu har du chansen att avliva den en gång för alla.
– Att man blir tjock av pasta. Det finns ingen evidens för det. Man blir tjock av för mycket kalorier. Riktigt bra pasta innehåller upp till 14 procent protein, vilket gör den till en riktigt långsam och nyttig kolhydrat!
- Om du bara fick äta en huvudrätt i resten av livet, vilken?
– Spaghetti alle vongole!
- Vad lagar du i kväll?
– En lasagne med salsiccia, tomat och mozzarella. Det blir faktiskt en efterrätt också, min tiramisu med limoncello och citronkräm.
Så lagar du Paolos pastarecept
- Gratinerad gnoochi med broccoli och gorgonzola En gnoochi som kan ha historiska anor. Både venetianskt och korrumperande gott, tycker Paolo Roberto.
- Paolos pasta med musslor Elegant pastarätt som är lite extra spännande tack vare en krämiga blandning.
- Paolos pizza med taleggio och mozzarella ”Tillsammans med grönsaker och mozzarella blir det här en larvigt god pizza.”
- Paolos choklad- och apelsinmousse och pistasch Så gott med olika texturer!
Paolo Roberto
- Ålder: 49 år.
- Bor: I Nacka, utanför Stockholm.
- Gör: Är författare, programledare, entreprenör (driver bland annat restaurangerna Pane Fresco).
- Aktuell: Med boken Paolo Robertos italienska kök – Mat från gudarnas stig (Bonnier fakta).
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Paolos pizza med taleggio och mozzarella





1 h 20 min
Gratinerad gnoochi med broccoli och gorgonzola





40 min
Lär dig laga italiensk mat
Ugnsgratinerad gnocchi med köttfärs och mozzarella





1 h
Paolos pasta med musslor





35 min
Pasta med tomater och mozarella





30 min
Vad blir det till middag?
Fjärilspasta med räkor och rucolapesto





30 min
Köttbullar i tomatsås med spaghetti





35 min
Kycklinggryta med soltorkade tomater





45 min
Vinmarinerad fläskfilé med grönsaksmix





1 h 15 min
Bjud på Paolos italienska påskbuffé
Gratänger – här våra absoluta favoritrecept
Sex steg – så blir du bra på italiensk mat
England mot Italien på tallriken – vem vinner?
Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Laga italienskt: Här är allt du behöver
Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs
Kyckling – våra bästa recept
Så gör du egen pasta





45 min
De sju värsta förolämpningarna mot italiensk mat
Markiz goda kyckling





35 min