Testa Klaras goda GI-recept

MAT & DRYCK

7 läckra rätter

Klara Desser har skrivit boken "Klaras GI-mat", med recept för den som vill följa GI-metoden.

Foto: Klara Desser, 38 år, är grafisk formgivare och bor i Svedala. Hon har skrivit boken "Klaras GI-mat" som följer den nya, trendiga GI-metoden.

Hur kommer det sig att du började med GI-metoden?

– Jag drogs med ett antal extrakilon och hade prövat flera "succémetoder" som Viktväktarna. Visst gick man ner men efter ett tag var man ju uppe på samma övervikt igen. GI-metoden var ett sätt att äta så att jag blev mätt och slapp tänka på att inte äta för mycket. Och som inte gjorde att jag dog av tristess. Nu har jag gått ner tolv kilo, känner mig mycket piggare och får inte det där jättesuget efter godis längre. Det känns som om jag kan hålla mig till det här resten av livet.

Behöver man inte räkna en massa GI-poäng?

– Nej, det är inte svårt att hålla koll på. Man behöver i stort sett bara utesluta livsmedel som innehåller socker och vitt mjöl. Det kluriga är halvfabrikat och sådant man äter på restaurang. Där ingår ofta socker, speciellt i fettsnåla produkter.

Vad säger resten av familjen om GI?

– Hans är med på noterna och Tora äter det mesta. Hon har inget emot fullkornspasta men bönor äter hon inte med någon större glädje. Då hittar vi på något annat åt henne.

7 recept ur "Klaras GI-mat"

Jon Hansson