Hög tid för frossa!

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

Är du trött på sockerchocker?

Testa något nytt och ­nyttigt! Wellness bloggare ”Kocken i klackar” bjuder på tre ljuvliga julrecept.

Recept & foto: MARIA POGOSJAN

Maria ”Kocken i klackar” Pogosjan. 

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Maria ”Kocken i klackar” Pogosjan.
Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

Tänk dig doften av nybakta lussekatter och ett kök fyllt av god­saker. Att baka sitt eget julgodis är ett perfekt sätt att komma i stämning.

– Om du bakar själv så vet du vad det innehåller och vad du stoppar i dig. Jag tycker dessutom att det är godare att baka själv, man vet att det är gjort med kärlek, säger Wellness bloggare Maria ”Kocken i klackar” Pogosjan.

Hur kan man börja baka nyttigare?

– Börja med att titta på originalreceptet och se om du kan byta ut något. Testa att skippa sockret och söta med dadel­sirap eller stevia i stället. Och prova mandelmjöl i stället för vetemjöl. Mandelmjöl är min bästa vän i köket!

Vad är din favorit bland julgodiset?

– Jag gillar verkligen raw snöbollarna… Men min absoluta favorit bland julgodis är nog chokladtryfflar.

JULGODIS MED YOGHURT

PERFEKT MELLANMÅL

8 bitar

Du behöver:

3 dl turkisk yoghurt

3 msk dadelsirap/

agavesirap 

1 dl kokosflingor

Topping:

färska jordgubbar

torkade tranbär

Gör så här:

1. Blanda ihop yoghurten, sirapen och kokosflingorna.

2. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. 

3. Hacka jordgubb­arna i mindre bitar och strö över botten och gör sedan samma sak med de torkade tranbären.  

4. Ställ in julgodiset i frysen i cirka 1 timme.

5. Dela upp i 8 bitar med en kniv. Ät!

LUSSEBULLAR

FÖRNYAD KLASSIKER

6 stycken

Du behöver:

50 g smör

2 ekologiska ägg

4 msk stevia strö

3 dl mandelmjöl

1 dl profiber

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 påse saffran

4 msk kvarg

Gör så här:

1. Värm ugnen på 200 grader. Börja med att smälta smöret. Under tiden kan du vispa ihop äggen och stevian.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

3. Häll i äggsmeten, mandelmjölken, kvargen och det smälta smöret.

4. Bland noga, gärna med händerna.

5. Forma degen till lussekatter, ha russin på och pensla med ägg eller vatten.

6. Ställ in i ugnen i cirka 15–20 minuter. Hoppas det smakar!    

RAW SNÖBOLLAR

SMARRIG DESSERT

8 stycken

Du behöver:

1 ½ dl mandelmjöl

1 dl kokosflingor

1 msk kokosolja

2 msk saft från en citron

2 msk agavesirap

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.

2. Forma degen till små bollar och rulla i kokosflingor. Servera!

Följ mig på bloggen:

bloggar.aftonbladet.se/kockeniklackar

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK