Grillat och gott: Quesadilla, oxfilé och ananas

Sommar, sol och grillhäng.

Här bjuder kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson på middag med grillad oxfilé som huvudrätt.

– Det här är nog den snabbaste rätten man kan göra på grillen, säger Mattias och visar hur köttet blir perfekt.

Cecilia grillar en ljuvlig efterrätt med ananas, sockerkaka och kokosskum.

Quesadilla

Antal: 4 portioner Tid: 10 min

Ingredienser:

  • 4 tortillabröd
  • riven valfri ost
  • lite hackad chili efter smak
  • olivolja

Gör så här:

  1. Ta två bröd och riv rejält med ost över.
  2. Strö lite chili över osten och lägg de resterande bröden ovanpå.
  3. Stek bröden frasiga i olja på medelhög temperatur, ett par minuter på varje sida. Alternativt: pensla bröden med olja och grilla ett par minuter på varje sida.
  4. Skär upp bröden och servera direkt. 
Kockparet Mattias Larsson och Cecilia H. Larsson bjuder på grillad oxfilé och vitkål med dragonmarinerade tomater och burrata.
Kockparet Mattias Larsson och Cecilia H. Larsson bjuder på grillad oxfilé och vitkål med dragonmarinerade tomater och burrata.
Grillad ananas och sockerkaka med kokosskum.
Grillad ananas och sockerkaka med kokosskum.

Grillad oxfilé och vitkål med dragonmarinerade tomater och burrata

Antal: 4 portioner Tid: 35 min

Ingredienser:

  • 4 bitar putsad oxfilé à 170 g
  • 200 g färsk vitkål, alternativt spetskål
  • 2 burrata à ca 125 g
  • salt, svartpeppar och olivolja
  • 400 g blandade tomater
  • salt, strösocker och finhackad dragon

Gör så här:

  1. Salta och peppra oxfilén och ringla över lite olivolja. Grilla köttet runt om på hög temperatur, på direkt värme cirka 5 minuter, tills du har en fin brynt yta.
  2. Fortsätt att grilla oxfilén på lägre temperatur, på indirekt värme i ytterligare cirka 5 minuter tills kärntemperaturen är ca 50 grader. Låt köttet vila på en skärbräda i cirka 5 minuter, till ca 55 grader.
  3. Dra loss bladen från vitkålen och dela dem i lite större bitar.
  4. Blanda kålen med olja och salt. Grilla på hög temperatur på direkt värme ca 5 minuter tills kålen har fått en fin brynt färg.
  5. Dela tomaterna i önskad storlek och marinera dem i en nypa salt, socker och dragon.
  6. Dela burratan på mitten.
  7. Lägg tomaterna och vitkålen på fyra tallrikar och toppa med burratan och oxfilén.

Grillad ananas och sockerkaka med kokosskum

Antal: 4 portioner Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 1 ananas
  • ½  sockerkaka
  • kokosskum
  • 1 lime
  • mynta

Gör så här:

  • Grilla ananasen så den får lite färg. Skär skivor av sockerkakan och grilla dem frasiga.

Kokosskum

Ingredienser:

  • 100 g äggvita
  • 145 g socker
  • 200 g kokosgrädde
  • 15 g pressad lime

Gör så här:

  • Vispa samman samtliga ingredienser för hand eller i en sifon.

Montering:

  • Lägg sockerkaka och ananas på en tallrik och portionera ut skummet över sockerkakan och ananasen.
Publisert:

LÄS VIDARE