Auberginedipp och kaviardipp från Kreta

Av: 

Aftonbladet

Auberginedipp och kaviardipp passar perfekt att doppa bröd i.
Auberginedipp och kaviardipp passar perfekt att doppa bröd i.

Tilltugg och snacks

Klassiska grekiska sommarrätter som är väldigt lätt att göra själv. Allra godast blir den om man rostar auberginerna på grillen så att de får den där härligt brända smaken. Kaviardippen kan du göra på torskrom eller orökt, salt kaviar. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.

Auberginedipp

Melitsanosaláta

Antal: 4 portioner Tid: 1 timme och 15 minuter

Ingredienser:

  • 2 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Nagga auberginerna med gaffel så att det går hål på skalet. Lägg dem på grillen eller på en pappersklädd plåt i ugnen på 175° tills skalet börjar svartna och de känns mjuka. Vänd då och då så att de mörknar runtom. Låt svalna.
  2. Dra försiktigt bort skalet. Placera innanmätet i durkslag och låt rinna av i 30 minuter.
  3. Under tiden: Slå in vitlöksklyftorna hela i folie och rosta i ugnen tills de mjuknat helt, cirka 20 minuter. Mosa med gaffel och smaksätt med lite salt och peppar.
  4. Mixa hastigt aubergineköttet med vitlökspastan, olivolja och citronsaft. Smaka av med extra olivolja och citron.
  5. Servera som dipp till färska grönsaker eller varma pitabröd, eller vad helst du nu råkar vara sugen på

Kaviardipp

Taramosaláta

Tarama är ursprungligen rom från karpfisken, men torskrom har blivit ett allt vanligare substitut. Fråga din fiskhandlare, alternativt ersätt med så salt kaviar du kan hitta, helst orökt, till exempel Ejderns smörgåskaviar eller Slottskaviar på burk.

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 4–5 skivor dagsgammalt vitt bröd, kantskuret
  • 100 g tarama, torskrom eller annan fiskrom
  • cirka 1–2 dl olivolja
  • 1–2 citroner, saften
  • 1 ägg
  • svarta oliver
  • 1 knippa persilja, finhackad

Gör så här:

  1. Skär brödet i bitar och blötlägg i vatten tills det blir helt mjukt, cirka 15–20 minuter.
  2. Krama ur all vätska och lägg i en bunke tillsammans med fiskrom. Tillsätt lite olja och citronsaft i taget medan du mixar med stavmixer. Fortsätt mixa tills du får en tjock, slät röra. Mixa hastigt ner ägget.
  3. Garnera med svarta oliver och persilja.
  4. Servera gärna med grönsaker att dippa i röran, och kan hända ett glas ouzo eller ett glas kallt vitt vin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ny kokbok med Medelhavsmat från Kreta

ÄMNEN I ARTIKELN

Tilltugg och snacks

Recept

Såser

Grekisk mat

Tillbehör mat

MER OM GODARE

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Shakshuka med vegansk äggröra

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Siciliansk grönsakspytt caponata

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Sveriges godaste macka

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Halloumistroganoff med grillad paprika

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

Härliga sommarsmaker

Grilla gurka och få fram nya smaker

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Vilda växter som går att äta

Bästa knepen för att lyckas med räkor