Mormor Margits midsommartårta

Reporter: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Mormor Margits midsommartårta
Foto: Helén Pe
Mormor Margits midsommartårta

Klassisk sommartårta som passar perfekt till midsommar. Tårtan har en mjuk sockerkaksbotten med ett frasigt marängtäcke. Toppa med fluffig bärvaniljkräm, grädde och massa färska bär. Recept ur ”Tårtor – lager för lager, steg för steg” av Cecilia Hagerling Larsson.

Tips!

Du kan göra tårtan i ett lager som min mormor alltid gjorde. Vispa då en hel sats
vanilj- och bärkräm med 4 ½ dl grädde och bred på, eller toppa med bara vispad
grädde och bär.

Till tårtan behövs:

  • 1 sats sockerkaksmarängbotten

  • ½ sats vanilj- och bärkräm + 1 ½ dl vispgrädde

  • 3 dl vispgrädde till övre lagret

  • 1 ekologisk lime, zest

  • färska jordgubbar och hallon

  • myntablad

Vanilj- och bärkräm

Ca 7 dl (1 liter med grädde)
Tid: 30 minuter
Den här krämen är som vaniljkräm i konsistensen och smakar dessutom underbart av bär eller frukt! Vispa upp med lite grädde och du har en magiskt god och fluffig fyllning.

  • 250 g bär- eller fruktpuré, t ex hallon, svartvinbär, mango

  • 2 ½ dl mjölk

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 90 g äggulor (ca 6 st)

  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)

  • 40 g majsstärkelse, t ex Maizenas (ca 5 msk)

  • 25 g smör

  • 1 krm salt

  • ev 3 dl vispgrädde

1. Koka upp puré och mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.
2. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse. Sila ner bärmjölken i blandningen och rör om.
3. Häll blandningen i en ren kastrull eller såtös och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Koka ordentligt tills krämen är riktigt tjock.
4. Låt smöret smälta ner i krämen under omrörning och tillsätt saltet.
5. Låt svalna. Förvara i kyl till användning.
6. När du ska montera tårtan vispar du ev upp bärkrämen med ovispad grädde till en fluffig kräm att fylla din tårta med.

Sockerkaksmarängbotten

  • 2 bottnar, långpanna eller 2 mindre formar à 25 x 25 cm

  • 75 g rumsvarmt smör

  • 135 g strösocker (1 ½ dl)

  • 60 g äggulor (ca 4 st)

  • ¾ dl mjölk

  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)

  • 1 ½ tsk bakpulver

  • 1 ekologisk citron, zest

  • 1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker ljust och poröst.
3. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Det kan skära sig här, men det går ihop när du tillsätter mjölet.
4. Blanda i mjöl, bakpulver, zest och salt.
5. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller i mindre formar. Det blir ett ganska tunt lager.

Maräng:

  • 150 g äggvitor (ca 4 st)

  • 270 g strösocker (3 dl)

  • 1 dl flagad mandel

1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum och vispa sedan i sockret på hög hastighet. Vispa tills du har en glansig maräng som blir toppig när du drar visparna ur smeten.
2. Bred marängen ovanpå smeten i långpannan och strö över mandeln.
3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in bottnen i ugnen och grädda ca 45 minuter. Marängen ska ha fått lite färg innan du tar ut den.

Montering:

1. Ta försiktigt loss bottnen från bakplåtspappret. Dela den i 2 delar om du använt en långpanna.
2. Vispa ihop bärkrämen med 1 ½ dl grädde i en bunke. Vispa 3 dl grädde i en annan bunke.
3. Placera första bottnen på ett fat och bred på bärkrämen.
4. Placera den andra bottnen över och bred på grädde.
5. Riv över zest och toppa med massa jordgubbar, hallon och mynta.

Foto: Helén Pe
Jordgubbstårta med färskostmousse
Foto: Helén Pe
Dekorera tårtan med queneller och kupoler.
Publicerad: