Här serveras bara vegetarisk skolmat

Eleverna på Globala gymnasiet fick rösta – då blev skolan köttfri

Av: 

Jill Eriksson

Klimatsmart mat

Att Globala gymnasiet skulle gå över till vegetarisk kost var ingen slump eller ett krav.

Det var resultatet av en demokratiskt genomförd omröstning bland lärare, personal och elever.

I höst firar de att skolan varit köttfri i tio år.

Det är blött på golvet i köket vars golv nyss svabbats rent efter lunchen. Onda blickar kastas mot den som går in med skor i skolan, här är det inneskor eller skoskydd som gäller.

– Vi sparar in på städningen på så sätt, säger skolkocken Magnus Naess.

Han började som kökschef på skolan för sex år sedan och två år senare anställde han David Liebe som skolkock. I dag har de bytt roller eftersom Magnus utbildar storkök i vegetarisk matlagning och dessutom har skrivit en kokbok om vegansk kost i storkök.

Röstade om maten

Globala gymnasiet är en kommunal gymnasieskola som startades 2004. Den ligger på ett litet berg nära Zinkensdamm i Stockholm. Skolan har fokus på hållbar utveckling och kosten blev tidigt en viktig fråga.

Eleverna önskade nämligen att skolan skulle bli vegetarisk och initierade en omröstning. ”Ja till vego” vann och kort därefter gick skolan över till vegetarisk kost. I ett styrdokument formulerades att de i första hand bör ta hänsyn till klimatet och i andra hand djurhållningen.

– Vi försöker göra maten så skonsam för miljön som möjligt, säger Magnus Naess.

David Liebe instämmer innan han måste rusa iväg. Det är nämligen möte om menyn på avslutningsmiddagen den 10 juni. Det kommer bli tre rätter och förväntningarna är höga.

”Gör oss till en magnet”

I dag serveras pytt i panna med bland annat sojabitar, potatis och linser i matsalen till omkring 700 elever, 60 lärare och övrig personal.

Enligt Magnus Naess är det många som söker sig till Globala gymnasiet just för maten.

– Vi är ju skolan med vegoprofil och det gör oss till en magnet. Maten har stor betydelse och är verkligen ett skäl till att man väljer att gå här, säger han.

”Man måste inte vara vegetarian, men man måste öka mängden vegetabilier”, säger Magnus Naess.

”Personlig vendetta”

Själv avskydde han skolmaten som ung. Trist, torr och sladdrig.

– För mig är det en personlig vendetta, jag bara ska laga god mat. Jag ville liksom visa att det går.

Enligt honom är den vanligaste fördomen mot vegetarisk kost att man inte får i sig alla näringsämnen.

– Men det finns väldigt många som äter kött som äter betydligt sämre. Det handlar ju om hur du äter, säger Magnus Naess.

– Jag säger inte att man måste vara vegetarian, men man måste öka mängden vegetabilier. Vi har ett nytt mål, 500 gram frukt och grönt om dagen, och det ska skolan följa och stötta.

Hemma blir det mestadels vegetariskt.

– Jag för en vegolinje där, men bryter den ofta, säger han.

Magnus Naess är kock på Globala gymnasiet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Elevernas egna ord om vegetariska skolmaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatsmart mat

Vegetarisk mat

Mat & dryck

Skola & utbildning

Södermalm

Stockholm

MER OM GODARE

Eleverna: ”Gynnar klimatet, lärarna och eleverna”

Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten

Fotbollspelare på elitnivå blev vegan: ”Allt är bättre”

Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

”Finner det strängt omöjligt att gå tillbaka till kött”

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern

Robin, 41, skippade köttet – äter bara grönt: ”Mår mycket bättre”

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Vego i världsklass – för en billig peng

”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Matiga mackor till middag

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

Så fixar du det vegetariska julbordet

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

Måste vi sluta äta kött?

Greta-effekten syns i matbutikerna

Skolan som har årets bästa klimatkök

Veganskt mat – direkt på grillen