Foto: ANDREA BJÖRSELL
Apelsin- och nejlikbrässerad fläskfilé recept.

Apelsin- och nejlikbrässerad fläskfilé recept

4 (2 röster)

Thomas Diederichsen vann 2007 Årets Köttkock. Här delar han med sig av sina bästa tips för att tillaga en perfekt och god fläskfilé.

Apelsin- och nejlikbrässerad fläskfilé

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 600 g fläskfilé, putsad från senar
  • 2 apelsin, strimlat skal
  • 4 dl apelsinjuice
  • 1 msk socker
  • 3 g nejlika, hel
  • 2 vitlöksklyfta, skivad
  • 1 silverlök, skuren i klyftor
  • smör, och/eller olja till stekning
  • salt och peppar
  • Risotto

  • 4 dl avorioris
  • 2 schalottenlök, finhackad eller riven
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 100 g riven västerbottenost
  • 50 g smör
  • olja, till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

avAftonbladet

Så lyckas du med fläskfilén – Thomas bästa tips!

  • Investera i en bra kökskniv och en rejäl skärbräda. En kvalitetskniv som håller länge kostar cirka 700 kronor.

  • Använd kötttermometer, så att köttet inte blir torrt. Tycker du om rosa kött är en innertemperatur på 64–65 grader (för fläskfilé) lagom.

  • Tänk på att det krävs mer kryddblandning om du helsteker en köttbit, än om du steker den uppskivad.

  • När köttet är färdigstekt: Låt det vila en stund. Då stannar köttsaften inne i köttet.

  • Vaktar du på vikten: Skär bort fettet efter stekning, inte innan. Då får köttet mer smak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept