Libanesisk moussaka.
Libanesisk moussaka.

Msakaa – libanesisk moussaka

3,8 (44 röster)

Här är en av Zeinas libanesiska favoriter

Matsmarta onsdag

Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en Zeina Mourtadas många libanesiska favoriter.

– Min mamma brukade göra världens godaste msakaa, och detta är hennes recept. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god, säger hon.

Recept ur boken ”Zeinas green kitchen”.

Msakaa – libanesisk moussaka

  • Ingredienser

  • 3 auberginer, medelstora
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 gul lök, stor
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 chilifrukter, om du gillar hetta (uteslut annars)
  • 6 tomater, mogna (kan bytas ut mot konserverade krossade tomater)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1.5 msk mynta, torkad, samt några extra nypor
  • 2 dl vatten
  • 400 g kikärter, konserverade (sköljda och avrunna)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk olivolja, att ringla över
  • 4 msk persilja, finhackad och färsk (till garnering)
  • Servering

  • pitabröd, eller kokt ris
  • valfria råa grönsaker

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Zeinas gröna recept från hela världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Zeina Mourtada

Grytor recept

Klimatsmart mat

Vegetarisk mat

Libanesisk mat

MER OM GODARE

Recept som hjälper dig att matsmarta

Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

Masoor dal – indisk linssoppa

45 min

Grekisk köttfärssås med spagetti

1 h

Zeinas gryta med smakrik jordnötssås

1 h 15 min

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

55 min

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

”Painpizza” med ricotta, fänkål och oliver

1 h 10 min

Grah – bönsoppa från Balkan

50 min

Falafel-ish på nolltid

25 min

Bibimbap på svenska

40 min

Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås

30 min

Gratänger – här våra absoluta favoritrecept

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

”Sloppy Joe” med pulled vego

45 min

Så tar du vara på resterna – goda recept

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”

30 min

Så fixar du det vegetariska julbordet

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Färspaj som räcker till många

45 min

Succé: Vårprimörer och närodlat!