Foto: ULRIKA EKBLOM
”Min mamma brukade göra världen godaste msakaa, och detta är hennes recept”, berättar Zeina Mourtada.
Msakaa – libanesisk moussaka
3,8 (41 röster)
Här är en av Zeinas libanesiska favoriter
Matsmarta onsdag
”Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en av mina många libanesiska favoriter. Min mamma brukade göra världens godaste msakaa, och detta är hennes recept. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.
Msakaa – libanesisk moussaka
Ingredienser
- 3 auberginer, medelstora
- 0.5 dl rapsolja
- 1 gul lök, stor
- 6 vitlöksklyftor
- 3 chilifrukter, om du gillar hetta (uteslut annars)
- 6 tomater, mogna (kan bytas ut mot konserverade krossade tomater)
- 2 msk tomatpuré
- 1.5 msk mynta, torkad, samt några extra nypor
- 2 dl vatten
- 400 g kikärter, konserverade (sköljda och avrunna)
- 1.5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 3 msk olivolja, att ringla över
- 4 msk persilja, finhackad och färsk (till garnering)
Servering
- pitabröd, eller kokt ris
- valfria råa grönsaker
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Masoor dal – indisk linssoppa
45 min
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
55 min
Recept som hjälper dig att matsmarta
Grah – bönsoppa från Balkan
50 min
Zeinas gryta med smakrik jordnötssås
1 h 15 min
Falafel-ish på nolltid
25 min
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Gratänger – här våra absoluta favoritrecept
Tre goda rätter för dagsvandringen
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Så tar du vara på resterna – goda recept
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Malin Mendels indiska mat
”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”
Grön soppa med gräddmoln
40 min
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Häng med på näringsjakt med Food pharmacy
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Masoor dal – indisk linssoppa
45 min
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
55 min
Recept som hjälper dig att matsmarta
Grah – bönsoppa från Balkan
50 min
Zeinas gryta med smakrik jordnötssås
1 h 15 min
Falafel-ish på nolltid
25 min
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Gratänger – här våra absoluta favoritrecept
Tre goda rätter för dagsvandringen
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Så tar du vara på resterna – goda recept
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Malin Mendels indiska mat
”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”
Grön soppa med gräddmoln
40 min