Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips.
Foto: Charlie Drevstam
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips.

Det är viktigt att alla tomater är nyskördade och rumsvarma.

Brödchipsen gör du av några mycket tunna skivor surdegsbröd som du ringlar olivolja över och rostar på 150 graders ugnsvärme i 10–15 minuter

Recepten är hämtade ur Paul Svenssons bok ”Grönsaker A–Ö”, (Bonnier fakta). Receptfoto: Charlie Drevstam

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Antal: 4 portioner

(Har du inte varmluftsugn, lägg på 25 grader.)

Ingredienser:

  • 10 tomater

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 40 småtomater av olika sorter

  • 0,5–1 dl kallrökt olja (se separat recept)

  • 2 skivor ljust surdegsbröd

  • 2 msk sherryvinäger

  • 1 kruka libbsticka, strimlade blad

  • 2 mozzarella, à cirka 125 g

  • 2 dl vispgrädde

  • olivolja

  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.

  2. Ugnsbaka de större tomaterna på en smord plåt tills de är lätt svedda och mjuka, i cirka 20 minuter. 

  3. Skala lök och vitlök och finhacka båda. Koka ihop tomater, lök och vitlök i en kastrull.

  4. Grilla eller rosta brödet. Riv det i bitar och mixa med tomaterna. Smaksätt med kallrökt olja, vinäger, salt och peppar.

  5. Skär småtomaterna i bitar, lägg dem i en skål och salta och peppra. Toppa med libbsticka (spara lite till garnering).

  6. Bryt mozzarellan i bitar och smaka av med olja, salt och peppar.

  7. Vispa grädden lätt och smaka av med salt.

  8. Servera den varma tomatkrämen med tomater, mozzarella,

  9. grädde och brödchips. Toppa till sist med några blad libbsticka.

Kallrökt olja

(1 sats)

  • 1 dl rökspån av al

  • 2 dl neutral rapsolja

Gör så här:

  1. Värm spånen i en gjutjärnspanna med lock på spisen tills det börjar ryka. Tänd på spånen med en tändsticka och släck sedan genom att lägga på locket.

  2. Ställ en ugnsform med olja i botten av den kalla ugnen och stekpannan på ett galler ovanför. Lyft av locket och stäng ugnsluckan direkt. Låt stå i röken i minst 1 timme, men helst längre.

  3. Ta ut och förvara oljan i en flaska med tättslutande lock. Rökig olja finns också att köpa på nätet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK