Kardemummakakan doftar ljuvligt.

Foto: Lisa Höök

Kardemummakaka – himmelskt god

4 (245 röster)

Bakrecept

Kardemummakaka – en himmelskt god mjuk kaka som går att variera efter tillgång till bär. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Fråga oss inte hur många gånger vi bakat den här kakan. Nej, den är ingen hälsokur men som dietisten Amy brukar säga: ”Det handlar om mängden. Alltid om mängden.” En bit av denna himmelskt goda kaka är en hälsokur för själen. Kardemumman kombinerad med syrliga bär och söt banan är en oslagbar kombination.

Kardemummakaka

  • Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemumma
  • 1 krm salt
  • 1 banan
  • 1 dl röda vinbär, eller andra syrliga bär, t ex hallon
  • smör, till formen
  • dl råsocker, till formen och för att strö över kakan
  • Garnering

  • dl bär, färska
  • dl florsocker

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

LÄS VIDARE

Systrarna Sydows nya kokbok

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Ebba Kleberg von Sydow

Efterrätt

Fika recept

Svenska recept

MER OM GODARE

Rabarberkaka med mandel

1 h

Nötkolarutor – himmelskt goda

2 h

Chokladterrin – lyxig och lättgjord

15 min