Guide: Så äter du frukt och grönt efter säsong

Säsongsmat gynnar smaklökarna, klimatet och plånboken

Av: 

Jill Eriksson

Matsmarta onsdag

Bättre smak, bättre kvalitet och bättre pris.

Det är några av fördelarna med att äta i säsong.

– Man märker en tydlig smakskillnad, säger Ida de Oquiñena, kommunikatör på Matlust.

Säsongsguide: Klicka på bilderna för att se vad som är i säsong när

Matlust är ett EU-finansierat projekt som drivs av Destination Södertälje och syftet är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring, med koppling till miljö och hälsa i de södra delarna av Stockholm.

Varför ska man äta i säsong?
– Nummer ett är att maten har en bättre kvalitet när den är färsk. Ett exempel på det är ju jordgubbar och svenska tomater som är i säsong nu. Jag tycker att man märker en tydlig skillnad, säger Ida de Oquiñena.

Kortare transporter och mindre lagringstid gör att maten helt enkelt smakar bättre och att den dessutom blir billigare eftersom att utbudet blir större under säsong.

I projektet Matlust arbetar man mycket med närodlat, hållbart och råvaror i säsong. Dessutom ska maten vara så ekologisk som det går. 

– Det är för att maten ska vara en del av ett kretslopp, och då behöver vi äta mat som kan växa på den platsen där vi bor.

Varför är kretslopp viktiga?

– De är viktiga för att återföra näringsämnen till jorden. När något växer och sedan skördas tar man med sig en del av jordens näringsämnen därifrån. Näringen måste tillbaka till jorden, annars blir den näringsfattig och går så småningom inte att odla i. 

I konventionellt jordbruk löser man det genom att tillföra näring i form av konstgödsel, som är en energikrävande process som ger stora koldioxidutsläpp. Eller så importerar man mat vilket ger utsläpp i form av utspätt via transporter eller från lagring i kyl.

– Kretsloppstänket är grunden för det ekologiska jordbruket, och grunden för Diet for a Green Planet som vi arbetar efter, säger Ida de Oquiñena.

Ida de Oquiñena, kommunikatör på Matlust.
Ida de Oquiñena, kommunikatör på Matlust.

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är recept som hjälper dig att matsmarta

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Mat

Hållbarhet

Mat och klimat

MER OM GODARE

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

Eko-bonden: ’Finns inga veganska ekosystem’

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten

Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren

Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat

Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år

Ekokocken om matsvinn: ”Sluta kasta mat”

Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Experten: Här är maten som är bra för klimatet

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Välkommen till en matsmart dag i veckan!

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet