Matsmarta onsdag: Bäst före

PRESENTERAS AV

Bäst före – och gott efter?

Panelen testar: Så gott smakar maten efter ”bäst-före-datum”

avJon Hansson

De allra flesta matvaror går utmärkt att äta efter bäst före-datum.

Men är det någon skillnad i smak? Vi lät en panel testa allt från mjölk som gått ut samma dag till mycket, mycket gammalt råris.

Vi har ju hamrat in budskapet ett tag nu. Bäst före-datumet är inte en absolut gräns. De allra flesta livsmedel går utan problem att stoppa i sig även efter att det datumet passerat. Och det är dumt både för klimatet och egna plånboken att slänga fullt ätbar mat.

Syns inget mögel-ludd eller mystiska prickar, doftar och smakar det okej – ät det!

Sista förbrukningsdag är däremot en absolut linje som inte ska passeras. Släng sådana matvaror – skaldjur, köttfärs med mera – som gått över tiden.

Men är matvarorna goda även efter bäst före-datum? Är det över huvud taget någon skillnad? Eller är de kanske bara ännu smaskigare på ålderns höst?

Vi lät en dödsföraktande kvintett ta reda på det.

De fick dels smaka en nyinköpt och pinfärsk version av råvaran, dels en – eller i vissa fall två versioner – som passerat bäst före datum med liten eller stor marginal. 

(Det kändes tryggt att både en läkare och en undersköterska ingick i församlingen.)

Testarna provade blint och fick gissa vilken version som var äldst. Det vållade sällan något problem. 

Vilken som var mumsigast var inte lika självklart men oftast hängde färskhet och god smak ihop. Det allra mesta var dock fullt ätbart, pastan till och med tre och ett halvt år efter att bäst före-datumet passerat. 

Vi köpte matvarorna med ett par eller några veckors mellanrum. De mycket gamla torrvarorna och såserna kommer från utgrävningar i testarrangörens skafferi. 

Alla testarna mådde vid denna upplagas pressläggning alldeles utmärkt. 

Foto: MAGNUS SANDBERG
Testarna: Erik Hansson, 28, undersköterska/studerande, Stockholm. Eric Seger, 26, studerande, Stockholm. Agneta von Zweigbergk, 61, läkare, Stockholm. Georg von Zweigbergk, 31, studerande, Stockholm. Mikael von Zweigbergk, 27, kock, Stockholm.


Följande buffé bullades upp tisdagen 19 november 2019:

Arla ekologisk mellanmjölk

Bäst före-datum: 

  • 20 oktober 2019

  • 19 november 2019

  • 23 november 2019

  • Kommentar: Testarna är måttligt entusiastiska inför tanken på att smaka gammal mjölk och vädrar misstänksamt över plastmuggarna. De har inte några som helst problem med att hitta mjölken som gick ut för nästan en månad sedan även om den ser okej ut. Det blir minimala klunkar och kommentarer som ”odrickbart” och ”ostigt”. En testare tycker dock att gammelmjölken fortfarande kan funka i kaffe. Alla prickar också lätt in mjölken som passerat bäst före samma dag. Den är drickbar men smakar – trots att förpackningen varit oöppnad – kartong och kylskåp. Den nyinköpta mjölken klarar sig helt utan anmärkning.

Foto: MAGNUS SANDBERG
”Ostigt” – kan eventuellt fungera i kaffe, säger panelen om mjölktestet.

Arla normalsaltat smör ekologiskt

Bäst före-datum: 

  • 22 maj 2019

  • 31 december 2019

  • Kommentar: En testare tycker inte att det är någon större skillnad men de andra gillar inte smöret som passerade sitt bäst före i våras. Det smakar unket, kylskåp och/eller messmör och har inte det nyinköpta smörets goda gräddighet. 

Arla More yoghurtkvarg vanilj

Bäst före-datum: 

  • 18 november 2019

  • 2 december 2019

  • Kommentar: Det är tydlig skillnad trots att bäst före-datum på den ”gamla” yoghurten bara ligger en dag bakåt i tiden. Tre testare tippar helt riktigt att den med svagast vaniljsmak är äldst. Två håller i stället på den andra yoghurten eftersom den var syrligare. ”Borde inte mjölksyrebakterierna hinna utvecklas mer över tid?” Båda går att äta men alla föredrar den färskaste.

Oatly havremjölk original

Bäst före-datum: 

  • 2 november 2019

  • 23 december 2019

  • Kommentar: Lång hållbarhet på havremjölken trots att det är kylvara. Alla testarna hittar vilken som har passerat bäst före med över två veckor men är oense om huruvida den fortfarande går att dricka. ”Den är okej, bara lite vattnigare och svagare i smaken.” ”Nej, den är sur, inte alls lika gräddig och du känner inte alls den nötiga havresmaken.”

Foto: MAGNUS SANDBERG
Gammelbrödet känns fuktigare och kladdigare än det yngre, men har tappat nästan all smak.

Pågens Lingongrova

Bäst före-datum: 

  • 21 oktober 2019

  • 26 november 2019

  • Kommentar: Okulär besiktning räcker för att hela panelen ska kunna peka ut det drygt en månad äldre brödet. Det är märkligt nog inte alls fläckat av mögel men skivorna korvar sig och verkar ha krympt. Lika konstigt är att gammelbrödet känns fuktigare och kladdigare än det yngre. ”Men det har tappat nästan all smak.” 

Foto: AFTONBLADET
Gamla kanelgifflar, funkar om man värmer de i ugnen, hävdar några i panelen.

Pågens kanelgifflar

Bäst före-datum: 

  • 21 oktober 2019

  • 2 december 2019

  • Kommentar: ”Det luktar som insidan av en gammal skridsko”, tycker en testare och släpper med avsmak sin utgångna bulle. Gifflarna som blev passé för fyra veckor sedan är också betydligt torrare än de färska och testarna sorterar lätt ut vad som är vad. Ett par av dem håller inte med om skridskon och tycker att även oktoberbrödet funkar som fika. ”Bara att värma i ugnen, det blir jättegott.”

Barilla risonipasta

Bäst före-datum: 

  • 1 maj 2016

  • 1 april 2022

Kommentar: Knepigt, tre av provarna känner en aning kartongsmak av den tre och ett halvt år gamla pastan och gissar rätt. De andra två känner knappt någon skillnad alls. Den äldre pastan känns också aningen fastare i konsistensen – men bara en aning. En av de tre som kände bismak av kartong är tveksam till att äta väldigt gammal pasta. De andra fnyser åt denna äckelmagade petighet och rekommenderar ketchup för att maskera bismaken.

Frebaco råris

Bäst före-datum: 

  • 14 oktober 2015

  • 20 oktober 2020

  • Kommentar: Testets näst äldsta produkt, råriset som passerat bäst före-datum med drygt fyra år, har inte åldrats med behag. Alla fem testarna grinar illa och dammar av liknelser som ”spånskiva”, ”träflis”, ”besk plywood” och ”klistrad kartong”.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Ostbågarna blir rakare med tiden.

Cheese doodles original ostbågar

Bäst före-datum: 

  • 11 november 2019

  • 4 maj 2020

  • Kommentar: Testpatrullen rätt less på gammalt käk vid det här laget så vi kastar in ostbågarna för att muntra upp. Funkar fint. Fem glatt mumsande provare gissar också rätt på vilka av snacksen som är äldst men är inte alls eniga om huruvida det är de utgångna lite krispigare eller de färska med mer smak som är godast. Av någon anledning är de gamla också rakare än de färska. Detta mysterium triggar både en långrandig diskussion i panelen och krav på mer ostbågar.

Foto: AFTONBLADET
Tre år gamla popcorn blev brända.

Ica I love eco micropopcorn

Bäst före-datum: 

  • April 2015

  • 2 oktober 2020

  • Kommentar: Här blev det inget snacks om vare sig ålder eller smak. Efter tre minuter på full effekt blir de färska popcornen helt perfekta medan tre fjärdedelar de fyra år gamla blir brända. De stinker dessutom härsket redan i mikron. Testarna nöjer sig med att titta på dem medan de proppar i sig de färska.

Garant ekologiska ägg

Bäst före-datum: 

  • 23 oktober 2019

  • 10 november 2019

  • 27 november 2019

  • Kommentar: Före provsmakningen testar vi äggens ålder genom att lägga ett ur varje kartong i ett glas vatten. Eftersom det långsamt sipprar in luft genom det porösa äggskalet flyter gamla ägg medan färska sjunker. I teorin, alltså. Här sjunker alla tre äggen som stenar trots att det skiljer en månad i ålder mellan det färskaste och det äldsta. Sedan när äggen serveras kokta har panelen också svårt att lista ut vilka som är äldst respektive yngst och sprider sin röster. En tycker att de färskaste smakar mer äggigt, en annan att 10 november-ägget doftar minst svavel. Den enda tydliga skillnaden är att de äldsta äggen blir något mer hårdkokta än de andra. Helt klart verkar i alla fall ägg hålla sig fräscha långt efter bäst före-datum.

Foto: AFTONBLADET

Sweet Baby Rays BBQ-sås

Bäst före-datum: 

  • 5 januari 2018

  • 18 mars 2021

  • Kommentar: Den äldre såsflaskan har inte behandlats med kärlek utan har fått stå öppnad utanför kylskåpet långa perioder under sitt liv på övertid. Det noterar också fyra av fem testare och dömer ut den. ”Den är ju mycket mörkare och så smakar den liksom gammal ketchup och kartong.” Testare nummer fem säger sig inte känna någon större skillnad i smak. (Utmattning?)

Heinz Tomato ketchup ekologisk

Bäst före-datum: 

  • 1 oktober 2018

  • 19 mars 2021

  • Kommentar: Gammal ketchup, var det ja. Och alla fem provsmakarna hittar lätt vilken som är daterad och vilken som är färsk. ”Den gamla har en bränd, liksom hopkokt smak, inte alls något av den här friska, goda tomatsmaken.”

Foto: Magnus Sandberg
Hummustest – den äldre är aningen kryddigare.

Sevan humus med soltorkade tomater

Bäst före-datum: 

  • 24 oktober 2019

  • 23 december 2019

  • Kommentar: Alla fem prickar efter visst funderande rätt på vilken humus som är äldst. Den har fallit ihop något i burken och är torrare i konsistensen. En stör sig på ett syrligt inslag i smaken som hen tycker är obehagligt. De andra anser att båda kikärtsrörorna är fullt ätbara och att den äldre är aningen kryddigare.

Falbygdens taleggio

Bäst före-datum: 

  • 22 oktober 2019

  • 25 november 2019

Kommentar: Den äldre osten har börjat mögla på skalet och vi skär bort det med god marginal. Sedan gissar hela juryn fel och tycker dessutom att osten med bäst före-datum för fyra veckor sedan är betydligt godare än den färska.


Verkar det okej så är det okej – men se upp för mögel

  • Om du är frisk och inte tillhör någon riskgrupp, exempelvis är gravid eller har nedsatt immunförsvar, kan du äta allt som ser okej ut och som doftar och smakar som det ska, även om bäst före-datum har passerat.

  • Men skilj på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Efter bäst före-datum kan du lita på din egen bedömning. Men känsliga livsmedel som kyckling, köttfärs och färsk fisk är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Efter den dagen ska du slänga livsmedlet även om det verkar okej. Du kan bli sjuk av att äta det.

  • På hårdost, sylt, mos och äpplen kan du ta bort mögel med 2 cm marginal. I andra livsmedel som bröd, saft och mjuka ostar kan de gifter mögelsvamparna producerar sprida sig lättare så där är det bara att slänga. Är du det minsta osäker – släng.

(Källa: Christina Lantz, mikrobiolog, Livsmedelsverket.)

Du slänger 45 kg mat om året

  • I snitt slänger varje svensk varje år cirka 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken. Tillsammans 45 kg.

  • För vissa matvaror blir halva produktionen svinn.

  • Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. 

  • Produktionen av den mat som slängs varje år orsakar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

(Källa: Naturvårdsverket, Livsmedelsverket.)

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

ARTIKELN HANDLAR OM
LÄS OCKSÅ