Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta till kafferepet

4 (310 röster)

Bakrecept

Fransk chokladtårta – tårtornas tårta. Krämig choklad, blank glasyr toppat med en klick grädde. Recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok Birgittas bästa recept vi minns (Lind & Co).

– Enligt min mening är den franska chokladtårtan med sitt krämiga innanmäte en av världens förnämsta och godaste tårtor. Ser enkel ut med en glasyr av choklad, blank som en spegel ovanpå och runt om. Det svåra är att grädda exakt så att den blir lite kladdig inuti. Hur denna tårta med rötter från 1800-talet, skapad av storheter inom konditorivärlden har förvandlats till tarvliga kladdkakor är en gåta, säger Birgitta Rasmusson.

  • Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 2.5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr

  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Birgitta Rasmusson – kakdrottningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Birgitta Rasmusson

Chokladrecept

Bakning

Fransk mat

MER OM GODARE

10 härliga recept på tårta för alla tillfällen

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok

Catalaner med hallonsylt och glasyr

1 h 30 min

Trådrullar med arrak- eller punschfyllning

30 min

10-minuters tårta

10 min

Choklad- och kolatårta

1 h 30 min

Babas – bärfyllda kransar

1 h

Rimbobullar – finbulle från förr

Kalasgifflar med chokladfyllning

2 h

Napoleonbakelse – en riktig kondisklassikern

Så gör du goda lyxsemlan

20 min

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Mormor Margits midsommartårta

2 h

Citronbiskvier

1 h

Lär dig spritsa som ett proffs

Chokladpudding – så blir den supergod

20 min

Prinsesstårta i långpanna

1 h

Chokladmoussetårta med mandelbotten

1 h

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Chokladmousse med saltad mandelgrädde

10 min

Tre ljuvliga påsktårtor att bjuda på

Se våra mest gillade recept

Madeleinekakor

Minipajer med vit choklad

3 h