Fransk chokladtårta till kafferepet
Fransk chokladtårta – tårtornas tårta. Krämig choklad, blank glasyr toppat med en klick grädde. Recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok Birgittas bästa recept vi minns (Lind & Co).
– Enligt min mening är den franska chokladtårtan med sitt krämiga innanmäte en av världens förnämsta och godaste tårtor. Ser enkel ut med en glasyr av choklad, blank som en spegel ovanpå och runt om. Det svåra är att grädda exakt så att den blir lite kladdig inuti. Hur denna tårta med rötter från 1800-talet, skapad av storheter inom konditorivärlden har förvandlats till tarvliga kladdkakor är en gåta, säger Birgitta Rasmusson.
Ingredienser
- 200 g mörk choklad
- 200 g smör
- 3 ägg
- 2.5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
Glasyr
- 25 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mörk choklad
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
10 härliga recept på tårta för alla tillfällen
Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok
Catalaner med hallonsylt och glasyr





1 h 30 min
Trådrullar med arrak- eller punschfyllning





30 min
10-minuters tårta





10 min
Choklad- och kolatårta





1 h 30 min
Babas – bärfyllda kransar





1 h
Rimbobullar – finbulle från förr





Kalasgifflar med chokladfyllning





2 h
Napoleonbakelse – en riktig kondisklassikern





Så gör du goda lyxsemlan





20 min
Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”
Mormor Margits midsommartårta
2 h
Citronbiskvier





1 h
Lär dig spritsa som ett proffs
Chokladpudding – så blir den supergod





20 min
Prinsesstårta i långpanna





1 h
Chokladmoussetårta med mandelbotten





1 h
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Chokladmousse med saltad mandelgrädde





10 min
Tre ljuvliga påsktårtor att bjuda på
Se våra mest gillade recept
Madeleinekakor
Minipajer med vit choklad





3 h