Flankstek med ugnsbakad blomkål Markiz Tainton: Gör det här innan du steker köttet Här lagar tv-kocken Markiz Tainton något riktigt smarrigt: Flankstek.
Med hög värme i stekpannan får köttet en knaprig och gyllene stekyta. Markiz visar tillagningen i videoklippet.
Servera med ugnsbakad blomkål, myntakräm och en syrlig tomatsalsa.
Flankstek med ugnsbakad blomkål med smak av mynta, koriander och en syrlig tomatsalsa 1 tim 15 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 800 g flankstek 5 vitlöksklyftor, med skal 1 msk olivolja salt och peppar 4 msk smör Blomkål 4 vitlöksklyftor 1 tsk rökt paprikapulver 1 knippe koriander 1 knippe mynta olivolja 1 citron 1 blomkålshuvud, stort, med yttre löv. 40 g mandlar, flagad 1 knippe persilja olivolja, extra virgin Tomatsalsa 4 tomater 2 vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 2 tsk ingefära 0.5 grön chili, finhackad 1 msk limejuice, färskpressad salt olivolja Myntakräm 2 dl turkisk yoghurt 1 dl crème fraiche 150 g fetaost, går även bra utan ost 2 dl mynta, finhackad 2 msk olivolja salt och peppar Gör så här Flankstek: Torka av köttet och krydda med salta och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i köttet och bryn det cirka 2 minuter på varje sida. Tillsätt sedan smör i pannan och ös över köttet. Lägg över köttet på bakplåtspapper och vik ihop och låt stå och vila i cirka 10 minuter. Skär upp köttet och smaka av med salt. I ugn: Lägg över det i en ugnssäker form och häll över stekskyn. Stick in röret till köttermometern i den tjockaste delen av köttet, och ställ in det i ugnen. Tillaga mitt i ugnen till 56–58° innertemperatur, beräkna ca 25 min. Låt köttet vila i rumstemperatur ca 10 min. Skär det i tunna skivor. Blomkål: Sätt ugnen på 200 grader. Riv vitlök, lägg sedan i en mixer tillsammans med paprikapulver, koriander, mynta, citronjuice, olivolja och mixa till en jämn pasta. Ta bort de grövsta stjälkarna och det yttersta bladen så att blomkålen kan stå stadigt. Lägg blomkålen i en form och ringla olivolja i formen samt på blomkålen. Gnid kryddpasta över blomkålen och grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Rosta under tiden mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene och lägg sedan över i en skål och låt svalna. Grovhacka mandlarna före servering. Dela blomkålen i fyra och toppa med rostade mandlar och hackad persilja. Tomatsalsa: Riv tomater med den grova sidan av rivjärnet eller hacka dem fint. Hacka grön chili, skala och riv vitlök. Lägg allt i en skål och blanda. Tillsätt paprikapulver, ingefära och salt. Ringla över olivolja och limejuice. Blanda ihop ingredienserna och lägg i kylen. Myntakräm: Blanda crème fraîche, yoghurt och smulad fetaost i en skål. Finhacka myntan och rör ner. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan in i kylen. Ringla över olivolja precis före servering. Taylor, Tareq
Mat på en plåt
279,00 kr
Läs mer
Här ser du hela Markiz Taintons tv-program Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är i dag en älskad matkreatör och tv-kock. Nu är hon aktuell med säsong 2 av sin programserie på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
helskärm Markiz middagstips: Flankstek med ugnsbakad blomkål med myntkräm och syrlig tomatsalsa.