Champagneglas: Så väljer du rätt

Lär dig allt med expertens nya bok

Av: 

Maja Eriksson

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fredrik Schelin med sin nya bok om bubblor.
Fredrik Schelin med sin nya bok om bubblor.

Kommersiell text (läs mer här)

Champagne, MCC, prosecco och cava. Bubbel som bubbel?

Smaken är som bekant som baken – samma mousserande dryck kan smaka väldigt olika beroende på vilket glas du använder.

– Det viktigaste är att prova sig fram, säger Fredrik Schelin, champagneexpert, vinskribent och författare till en ny, spännande bok om bubblor.

Kan man verkligen älska en dryck? Ja, i alla fall om vi ska tro vinskribenten och champagnekännaren Fredrik Schelin, som föll pladask redan som 18-åring. Han blev förälskad i champagne och gjorde då sin första av många resor till distriktet med samma namn. Sedan dess har han åkt runt hela jorden för att upptäcka den mousserande världen. Idag är han vinskribent, författare och driver Sveriges största vinprovningsklubb. Efter prisbelönta succéboken ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska” kommer nu den efterlängtade uppföljaren. I nya boken ”Champagne och andra bubblor” går han igenom olika vindistrikt, samt tipsar om drycker, recept och tekniker för att bli en riktig bubbelexpert. För visste du till exempel att det bara är äkta champagne som får kallas just det?

Champagne och andra bubblor – Fredrik Schelin

The Book Affair

Champagne och andra bubblor – Fredrik Schelin

249,00 kr269,00 kr

Läs mer

Till shoppen

– Champagne ligger nordost om Paris, där de har liknande väder och klimat som i Stockholm. Andra bubblande drycker, som till exempel Prosecco, är ett distrikt som ligger i Italien, granne med distriktet där man producerar Amarone, och Cava produceras i Spanien där de har mycket sol och helt andra förutsättningar. Det gör att olika mousserande viner skiljer sig från varandra, både när det kommer till tillverkning och smak. I Champagne lagras alla viner som inte är årgångsdeklarerade minst 15 månader, med ett gediget arbete som ligger bakom, vilket gör att det blir en lite mer exklusiv dryck, berättar Fredrik, som lite längre ner tipsar om bästa champagneglasen.

Men vilken som är den godaste champagnen kan han inte svara på.

– Vem är din favorit i din familj? Det är omöjligt att välja en, det beror helt på humör, tillfälle och vad jag ska äta till.

För ja, champagne och andra bubblor passar faktiskt utmärkt till mat.

– Många väljer att servera bubbel som fördrink, eller till förrätten, men faktum är att champagne också funkar helt perfekt till varmrätten. Mousserande vin har lagrats länge för att få en fyllig smak med hög syra, vilket blir ett bra komplement till rätter med mycket fett och salt. Champagne till julbord är till exempel en riktig höjdare!

Han påpekar också att glaset spelar stor roll för att få ut så mycket som möjligt av en fin champagne.

Fredrik Schelin tipsar om champagneglas.

– Vindistriktet Champagne tog själva fram den klassiska runda champagne-coupen som många känner igen och enligt skrönan var det från början en avgjutning av Marie Antoinettes byst. Det är ett vackert glas, men smakmässigt är det lite som att dricka ur en skål. Smakerna försvinner och du känner inga härliga dofter. Samma sak med de smala, avlånga champagneglasen som många har hemma. Syftet med dessa glas var att få plats med många på en och samma bricka när man serverade champagne på stora tillställningar. Fint – men smakmässigt är glasen för smala och höga för att du ska uppleva dryckens fulla potential.

Han tipsar om att istället välja glas som liknar traditionella vinglas, med lite bredare kupa och smalare öppning, så att doften koncentreras.

– Precis som alla andra viner så behöver champagne luftas och det kan du inte göra med ett alldeles för smalt glas. Prova att servera bubblet i olika sorters glas och se om ni märker någon skillnad. Matcha med mat och se hur smakerna förändras.

Här är några av Fredriks bästa tips på champagneglas

Riedel Veritas Champagneglas

Långsmal form som passar perfekt för champagne. Spetsigt nertill för att generera en vacker ström av bubblor, vidare på mitten för att ta fram aromerna och längst upp en något mindre öppning. Man kan se hur bubblorna frigörs i glaset i en tunn ”pelare”, vilket bidrar till att förlänga champagnens ”liv” i glaset.
Köp dem hos Cervera här – just nu 28 % lägre pris!

Riedel Veritas Pinot Noir Glas

Kanske inte ett glas som de flesta förknippar med champagne, men den breda formen passar perfekt för att avnjuta en fin bubbelflaska. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill vilket gör att den härliga syran och frukten lyfts fram i både doft och smak. Passar därmed både till bubbel och till exempel Pinot Noir, som namnet antyder.
Köp dem hos Cervera här – just nu 25 % lägre pris!

Riedel Veritas Chardonnay Glas

Ett glas med lägre vinkupa och vid öppning, som ger maximalt med smak och doftaromer för både champagne och chardonnay. Snygga glas i hög kvalitet som passar till flera sorters druvor.
Köp dem hos Cervera – just nu 25 % lägre pris!

Riedel Vinum Champagne Set

Champagneglas med spetsig kupa nertill och vidare mittparti, vilket lyfter aromerna i drycken, medan den avsmalnande öppningen koncentrerar doften. Öppningen styr även drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.
Köp glasen hos Cervera här – just nu 32 % lägre pris!

Extra-tips: Två klassiker

De smala, avlånga champagneglasen passar dig som vill göra en vacker dukning – eller enligt traditionen – få plats med många glas på samma bricka.
Klicka hem Celebration Champagneglas hos Cervera här!

Champagneskålen

För dig som letar den klassiska champagnekänslan är dessa stilrena glas från Orrefors helt perfekta. Vackra glas som även passar utmärkt för att servera efterrätt.
Köp dem hos Cervera här – just nu 25 % lägre pris!

Lär dig allt om bubbel

Rätt glas är viktigt, samtidigt som Fredrik gärna vill tvätta bort snobbstämpeln kring champagne. Han vill visa att extraordinära bubblor finns i alla prisklasser och är något som vi alla har rätt att njuta av, oavsett hur du gör det.

– Att dricka bubbel är en upplevelse, så om du har några andra fina glas som du tycker om att dricka ur så ska du givetvis använda dem.

Bubbel är till för alla?

– Ja, absolut! Jag gillar inte pekpinnar och ”rätt och fel”. Det ska inte kännas snobbigt eller främmande att dricka champagne. Alla kan lära sig och alla kan hitta en dryck som de gillar. I min nya bok åker vi till Champagne och besöker olika odlare, och reser sedan vidare till Italien, Spanien, Storbritannien och Sverige för att utforska olika vindistrikt. Du får lära dig hur tillverkningen går till, veta mer om biodynamisk odling, hur du matchar bubbel och mat, hur du sabrerar en flaska samt hur du blir expert på smaker och dofter. Det finns också ett helt kapitel om glas, tips på mousserande viner som finns på Systembolaget och spännande recept från olika vinmakare. Det är en feel good-bok med en mix av konkreta tips och roliga fun facts – perfekt för att ligga framme under en middag eller fest, och framförallt en bra gå bort-present!

Något sista tips?

– Investera i en bra champagnestopper. Ibland vill man lyxa till det och öppna en flaska bubbel på en tisdag, men inte dricka mer än ett glas. En bra stopper med teknik som sluter tätt gör att kolsyran stannar kvar i flaskan ända till helgen. En fin champagne kan dock vara riktigt god när den blivit lite avslagen, så jag säger det igen – prova, prova, prova dig fram och hitta vad du gillar, avslutar Fredrik.

Klicka hem din champagnestopper hos Cervera här – just nu 20 % rabatt!

Fredriks tre bästa bubbeltips

  1. Servera i rätt temperatur
    – Kyla stänger smak och doft och om du serverar bubblet för kallt kommer du gå miste om en hel del smak. Den perfekta temperaturen är 12 grader, så ta fram drycken ur kylskåpet en stund innan den ska hällas upp. Servera lite grann i glasen och fyll hellre på då och då, så får drycken utrymme att komma upp i rätt temperatur.
  2. Satsa på kvalitet
    – En dyrare prislapp betyder inte automatiskt att drycken är godare. Men precis som med allt annat så får du vad du betalar för. Dyrare druvor som odlats på ett dyrare växtläge och legat längre i källaren har kostat mer för tillverkaren, vilket kan göra drycken dyrare – men då får du också väldigt hög kvalitet för pengarna.
  3. Prova dig fram!
    – Vissa gillar cava, andra föredrar prosecco och några dricker bara äkta champagne. Det finns inga rätt eller fel, allt beror på vad du gillar. Anordna en bubbelprovning med några vänner och testa er fram. Vad tycker ni om? Känner ni skillnad mellan de olika druvorna? Och kom ihåg att respektera drycken genom att använda bra glas, så att ni får ut så mycket som möjligt av de goda vinerna ni valt.

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinglas: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till köket - 9 tips att ge bort i julklapp

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Snygga ölglas: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinkaraffer – Snygga tips till vinet

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Få rätt temperatur på ditt vin

Här är godaste alkoholfria dryckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Göra egen pizza – här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Godare kaffe med kaffekvarn som maler hela bönor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fynda en bra mixer till kampanjpris

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Spara tid och pengar – satsa på matlådan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Snygga kaffekoppar och muggar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Göra egen pasta – här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstmat: Kokböcker med goda grytor och långkok

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baktillbehören du behöver till kanelbullens dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fina brickor och skärbrädor till chark- och ostbrickan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Prylarna du behöver för en lyxig helgfrukost

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinställ: Så förvarar du vinet snyggt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Räkna ner till jul med en god kalender