4 riktigt coola recept

MAT & DRYCK

Kalla rätter för varma dagar

Namn: Jon Hansson. Ålder: 45. Bor: Stockholm. Arbetsplats: Aftonbladet. År i yrket: Har aldrig lagat mat för pengar men skriver om mat och dryck och ljuger ihop recept sedan tiotalet år. Bakgrund: Journalist. Familj: Sambon AnneMarie, 46, barnen Jocke, 21, Joel, 15, Hanna, 12, och Erik, 11. Samt leguanen Taco, 2. Favoriträtt: Allt som har med anka att göra. Favoritkrydda: Vitlök. Ditt vintips: Häll upp vinet på karaff. Det kan göra underverk för doften och smaken. Alltid i kylskåpet: Konstiga små folie- paket som jag för mitt liv inte kan påminna mig vad de innehåller. Vad åt du i går? Två sorters marinerad fläskkarré, grillad majs-kyckling, grekiska lammspett, kycklingvingar och entrecôte med grillade grönsaker. (Jag lagade mat hela dagen för fotografering.)

Jon Hansson, Aftonbladets egen matskribent och cyberkock, är mannen bakom veckans recept. Varje dag sedan midsommarhelgen och fram till den

11 augusti presenterar Jon Hansson sin sommarmat

i Aftonbladet.

Sedan många år tillbaka har Jon Hansson levererat vin- och mattips till trogna receptprenumeranter på Aftonbladets webbupplaga.

Den här veckan har meteorologerna lovat varmt väder så Jon Hansson har satsat på fyra kalla rätter som ska ge svalka i den svenska högsommaren.

– Jag gillar kall mat. Gärna från medelhavsköket, men även asiatisk mat som sushi, berättar han.

Han beskriver sig själv som en typisk ”helgmatlagare” då det brukar finnas lite mer tid och utrymme för pannor och grytor i hemmet och han förespråkar en lättsam syn på recept.

– Jag tycker att mat ska vara enkel att tillaga och man ska inte vara rädd för att ta ut svängarna, säger han.

Följer man ett recept slaviskt försvinner den personliga touchen på maten. Det gäller att inte vara rädd för att det ska bli fel. Själv har han en receptanekdot:

– Jag och några vänner hade bestämt oss för att vi skulle laga en riktig gourmetmåltid. Vi skulle laga en fransk vaktelpaj och vi höll på en hel dag att krydda, blanda och laga pajen efter den fina franska kokboken. När det var klart gick det inte att äta. Vilken flopp! Det slutade med att vi åt skinkmackor istället.

Limemarinerad lax

4 personer

Gazpacho

4 personer

Sparris med parmesan

4 personer

Purjo- och potatissoppa

4 personer

Agneta Elmegård