Bjud på tårtan med klassiska julsmaker

Av: John Edgren

Publicerad:

Vad ska du bjuda på till kaffet under mellandagarna? Gör en läcker tårta med klassiska julsmaker.
Mandelmassan och smörkrämen blir bara godare när de fått stå till sig – och det här bakverket går faktiskt ganska snabbt att slänga ihop.

Här är en perfekt dessert att ha stående i kylen när du får oväntat besök. Jultårtan är nästan som en blandning mellan bakverk och konfektyr. Choklad- och apelsinsmörkräm ger de klassiska julsmakerna – och tårtan blir faktiskt ännu godare efter några dagar. Receptet ser kanske ut att ha många steg, men desserten är faktiskt ganska enkel att göra. Se bara till att värma chokladkrämen försiktigt. God jul.

Jultårta med choklad och apelsin

Ingredienser bottnar:
500 g mandelmassa
2 ägg

Ingredienser fyllning:
4 äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
125 g mörk blockchoklad
Rivet skal av en apelsin
150 g smör
Topping, exempelvis marsipantomtar/grisar/mandelspån
Gör såhär:
Till bottnarna: Riv mandelmassan fint på rivjärn och blanda den med de två äggen. Rör ihop till en slät smet – använd gärna elvisp. Bred ut röran på smort och mjölat bakpapper till tre runda, tunna bottnar – cirka 20 cm i diameter styck. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 200 grader, i 8-10 minuter. Låt svalna.
Till fyllningen: Riv apelsinens skal fint. Rör ihop gulor, socker och grädde i en kall tjockbottnad kastrull. Värm sedan upp blandningen försiktigt och låt den sjuda under idogt vispande tills den tjocknar, ca 5-10 minunter. Obs: Röran får INTE koka. Bryt ned blockchokladen i den heta smeten och rör ut den tillsammans med apelsinskalet tills chokladen smält ordentligt. Låt kallna.
Rör smöret mjukt i en skål med elvispen. Tillsätt chokladkrämen lite i taget under fortsatt vispning. Varva bottnar och kräm. Garnera med en festlig topping. Förvara tårtan svalt.

Publicerad: