Köttbullar – så blir de helt perfekta

4,5 (4 röster)

Köttbullar – mattips som gör dem helt runda och supergoda

Foto: Thinkstock
Köttbullar – gott till både pasta och potatis.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Köttbullar – hemgjorda köttbullar är helt klart allra godast. För att få perfekt rund form kokar du köttbullarna en kort stund innan du steker dem. Här är ett recept att lyckas med varje gång.

Köttbullar

Antal: 4 portioner Tid: 40 minuter

Ingredienser

  • 1 dl mjölk

  • 2 msk ströbröd

  • 1 msk potatismjöl

  • 500 g nöt- eller blandfärs, minst 15 procent fett

  • 0,5 gul lök

  • 1 ägg

  • 1 tsk senap

  • 1 tsk salt

  • 1 krm nymald svartpeppar

  • smör

Gör så här:

  1. Blanda mjölk och färs. Häll på ströbrödet och potatismjölet och blanda väl. Låt svälla i 5–10 minuter. Riv löken fint och tillsätt lök, ägg, senap, salt och peppar i färsen. Arbeta smeten smidig, arbetar du den för lite faller köttbullarna lätt isär när de steks.

  2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg en klick smör i stekpannan på medelhög värme.

  3. Blöt händerna med kallt vatten och forma köttbullar, slarva inte, luft i bullarna gör också att de lätt faller sönder.

  4. Lägg ner några köttbullar i taget i det kokande vattnet, fiska upp dem med en hålslev efter någon minut, då får du en perfekt rund form på dem som håller när du steker dem. Stek dem i smöret, skaka pannan så de rullar runt och får fin färg på alla sidor.

  5. Servera köttbullarna med pasta eller kokt potatis/potatismos, gräddsås och lingonsylt.

ARTIKELN HANDLAR OM