Svenskarna rädda för ”gammal” mat

Av: Sofia Börjesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Släng inte möglig sylt eller ägg med passerat datum

Foto: Thinkstock

Många tror fortfarande att det är farligt att äta mat vars bäst före-datum har passerat.

– Det är beklagligt att rädslan att bli sjuk är så djupt rotad hos en del, säger Louise Ungerth, Konsument och Miljö, KfS.

Är du rädd för att bli sjuk om du äter mat med passerat bäst före-datum? Då är du inte ensam visar en ny undersökning – men egentligen är rädslan överdriven.

Rädda för att bli sjuka

Var fjärde svensk uppger att de är noggranna med att inte äta mat vars datum har passerat, och mer än hälften uppger att det är rädslan för att bli sjuk som ligger bakom beteendet. Det visar en attitydundersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har låtit Novus utföra.

– Det är beklagligt att rädslan att bli sjuk av mat med passerat datum är så djupt rotad hos en del. På det området behövs det tydligen mer information, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS, till Fri Köpenskap.

När samma undersökning utfördes för fem år sedan var siffrorna nästan exakt likadana, med en skillnad på blott 1 procent.

Fler tänker på miljön

Däremot visar Naturvårdverkets mätningar att matsvinnet i hushållen har minskat med cirka 20 procent sedan 2012. Enligt KfS undersökning har det också skett en attitydförändring i frågan. 2010 ville de flesta minska matsvinnet för den egna hushållsekonomins skull, medan man idag främst gör det för miljöns skull.

Bra att veta om varornas hållbarhet:

Sylt

Är det lite mögel i sylt med sockerhalt över 50 procent kan man skrapa bort möglet och äta resten, eftersom den höga sockerhalten gör mögelbildningen ytlig.

Hårdost

På hårdost kan man bara skära bort det mögliga med någon centimeters marginal och använda resten. Det finns ingen risk för akut toxicitet om man äter möglig ost.

Mjölk

Viktigast för hållbarheten är att den förvaras svalt och då håller den ofta längre än bäst före. Mjölk som stått i rumstemperatur flera timmar riskerar däremot att bli dålig före angivet datum. Mjölk kan användas så länge som smak och doft är bra.

Ägg

Bäst före-datum på ägg avser förvaring i rumstemperatur, vilket är vanligt i många länder. Förvaras äggen svalt både i affären och hemmet förlängs hållbarheten väsentligt. Undersökningar av äggproducenten Kronägg visar att ett ägg i vissa fall kan vara färskt i över en månad efter att bäst före-datumet löpt ut.

Källor: Fri Köpenskap, Novus, KfS, Naturvårdsverket, slangintematen.se, Wikipedia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK