En dos aprikos
Av: Anna Flytström
Uppdaterad:
Redan de gamla romarna gillade den näringsrika aprikosen – så pass att de tog med sig växten hem till Europa från Armenien. Länge trodde man att plantan härstammade från just Armenien, därav det vetenskapliga namnet Prunus armeniaca. Men senare forskning visar att den troligtvis har sitt ursprung i Kina.
Aprikosen äts både färsk och torkad och dess kärnor, vilka
påminner om mandel, används bland annat för att göra likören Amaretto. Kärnorna innehåller även ämnet amygdalin som länge använts som en alternativ behandling av cancer, men enligt forskningen finns det inga vetenskapliga bevis på att det faktiskt fungerar.
Men det finns många andra lysande skäl att äta den solgula frukten – bland annat för dess rika innehåll av antioxidanter som motverkar fria radikaler och stärker immunförsvaret. ■
Supermaten
Superkrafter: Bra för synen.
Precis som morötter är aprikoser en bra källa till vitamin A (betakaroten) som är nödvändig för att synen ska fungera. A-vitamin är även bra för hår och hy och används för behandling av akne.
Anfaller: Förstoppning.
Aprikoser innehåller rikligt med fibrer och brukar rekommenderas för att snabbt sätta fart på en trög mage.
Hemligt vapen: Kalium.
En mineral som är viktig för hjärtat, sänker blodtrycket och enligt en ny studie kan
minska risken för hjärtinfarkt och stroke.
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Boosta energin med Upp & hoppa-juicen
Leilas bärsallad!
Blå bär-begär!
Skördetider – här är bären vi vill frossa i
Godaste och nyttigaste nötterna
Mumsa dig snygg!
Lingon – nu mognar skogens röda guld
Jordgubbar – söta, saftiga och supernyttiga
Här är de bortglömda bären att plocka med hem
Gör en sallad med trendiga grönkålen
20 min
Stjärnkockens 14 viktigaste råvaror
Hemliga hälsoboostaren
Tre superlattes
Glädjebeskedet: Det blir en bra jordgubbssommar
Safta och sylta – här är de godaste bären
’’Min svullna mage försvann på 1 vecka!’’
Så fixar du ett billigt storkok
Så enkelt gör du egen shot med gurkmeja
5 min
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Det här innehåller maten – egentligen
Bönhörd – av ny pasta
Så hittar du godaste ölen till påskmaten
Grönkål – smarta fakta om trendiga grönsaken
Bärbonanza
Boosta energin med Upp & hoppa-juicen
Leilas bärsallad!
Blå bär-begär!
Skördetider – här är bären vi vill frossa i
Godaste och nyttigaste nötterna
Mumsa dig snygg!
Lingon – nu mognar skogens röda guld
Jordgubbar – söta, saftiga och supernyttiga
Här är de bortglömda bären att plocka med hem
Gör en sallad med trendiga grönkålen
20 min
Stjärnkockens 14 viktigaste råvaror
Hemliga hälsoboostaren
Tre superlattes
Glädjebeskedet: Det blir en bra jordgubbssommar
Safta och sylta – här är de godaste bären
’’Min svullna mage försvann på 1 vecka!’’
Så fixar du ett billigt storkok
Så enkelt gör du egen shot med gurkmeja
5 min