Vattna munnen!

avMia Sahl

MAT & DRYCK

Supermaten: Återfuktar Håller vikten Ökar prestationsförmågan

Foto: Colourbox
Vattenmelonens kärnor är rika på bland annat vitamin B och protein.

Det är en ört, den är släkt med gurkan, heter Citrullus på latin och kommer ursprungligen från stäpp­områden i södra Afrika.

Vattenmelonens stora runda bär (jo, faktiskt bär) kan väga upp emot 20 kilo styck, är synnerligen läsk­ande och har blivit populära över hela jorden.

Vattenmelonen växer bäst i områden där temp­eraturen ligger på 20–30 grader, så den är tyvärr inte helt lätt­odlad här i Sverige. I dag odlas den mest i tropiska trakter, bland annat i Kina och Turkiet men också i USA. Totalt odlas och säljs över 100 miljoner ton vattenmel­oner världen över varje år.

I flera afrikanska länder, i synnerhet på landsbygd­en där vattenmelon på många håll odlas och äts dagligen, tar man också tillvara kärn­orna som är rika på bland annat vitamin B, protein, fett och kolhydrater. I trakt­er där man odlar mycket vattenmelon­er kan de också användas som djurfoder.                    

✓ Anfaller:

Vätskebrist. Vattenmelon består till cirka 90 procent av vatten och är därför en mästare på att återfukta. De åtta procenten med fruktsocker ger energi!

✓ Superkraft:

Håller vikten. En studie i Journal of Nutrition­al Biochemistry visar att melonjuice hjälper dig att hålla vikten. Studien genomfördes på möss – de som dagligen fick melon­­juice gick upp 30 procent mindre i vikt än de som fick vatten.

✓ Hemligt vapen:

Ökar prestationsförmågan. Vattenmelon innehåller aminosyran citrullin, som enligt forskning ökar prestationsförmågan vid högintensiv träning. Citrullin omvandlas i kroppen till arginin som transport­erar bort mjölksyra ur musklerna.

ARTIKELN HANDLAR OM