Kom tillbaka kolhydrater

Av: 

Tove Björnlundh

Hälsosam mat

7 bra anledningar att äta kolhydrater

”Dåliga!”, ”Onyttiga!”, ”Tomma kalorier!”

Stackars missförstådda kolhydrater. De har fått utstå så mycket spott och spe den sista tiden att det är dags för ett försvarstal.

Wellness ger dig sju bra anledningar att äta kolhydrater.

1 Du får energi

Det är inte bara hjärnan som lever på glukos – det är även din kropps främsta energikälla. Kolhydraterna blir till glukos som lagras som energi i cellerna. Ska du träna är det smart att fylla på med kolhydrater efter passet då de hjälper till med återhämtningen.

2 Det gör dig mätt

Snabba kolhydrater som socker, läsk och vitt bröd kan vara bra att undvika om man vill hålla blodsockret i schack. Men de långsamma varianterna som du hittar i fullkorn tar längre tid för kroppen att ta upp och håller oss mätta längre. Plus att de håller blodsockret på en jämn nivå vilket gör dig mindre benägen att sukta efter sötsaker mellan måltiderna.

3 Hej platt mage

Många bra kolhydrater, såsom fullkorn, innehåller även fibrer som håller i gång tarmen. Vilket av naturliga skäl gör att magen inte känns uppblåst eller svullen.

4 Bra för hjärnan

Utan kolhydrater blir du lite, eh, vad heter det, vänta… Trögare! Din hjärna behöver nämligen glukos som bränsle. Och det är just kolhydrater som bryts ner till glukos i kroppen. Enligt livsmedelsverket behöver vår tänkarknopp 100 gram glukos om dagen.

5 Rikt på B-vitamin

Potatis, bönor och linser är alla rika på B-vitamin, ett livsnödvändigt vitamin som stimulerar ämnesomsättning, immunsystem och celldelning.

Psst! Det är extra viktigt för veganer och gravida att få i sig B-vitamin.

6 Det är gott

Tänk på pasta. Tänk på fullkornsbröd, potatis, frukt och grönsaker. Mmmm… enough said!

7 Du blir gladare

En del kolhydrater – till exempel spannmål, bönor och speciellt havre­gryn – innehåller ämnet tryptofan. Det är en essentiell aminosyra som kroppen inte själv kan tillverka – den behöver hjälp på traven via maten. Och hjälp bör vi ge den. Tryptofan är nämligen viktigt för att kunna producera serotonin, hormonet som får oss att känna välbehag. En extra bonus är att vi blir avslappnade och sover bättre.

Källor: Livsmedelsverket, Sund.nu och Men’s Fitness.

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så sätter du egen potatis

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat