Välj rätt portvin till osten och desserten

Se vintipsen i bildspelet

Mörkret sänker sig, och nu vill vi mysa hemma i köket.

Då är portvin perfekt – till ostbrickan såväl som chokladtårtan. Men drycken kan faktisk fungera även till varmrätter.

Här är en liten guide med de olika typerna, och vintips.

När temperaturen faller blir vi mer öppna för de robusta smakerna. Alla vet att portvinet kan ge tyngd och djup till en sås, men den mångfacetterade drycken borde även ha en självklar plats på middagsbordet. Portugals stolthet är mer än ett dessertvin eller en aperitif. Visste du att vitt portvin passar utmärkt till gåslever eller stekt fisk? En äldre Vintage Port är perfekt till mögelostar som gorgonzola, roquefort och stilton – men lagrade ostar kan trivas bättre med ett enklare portvin. Här är en liten guide till de olika stilar av portvin som finns.

Ruby Port

”Ruby” den yngsta och enklaste typen, men trots sin ödmjuka status kan segmentet erbjuda många trevliga viner med en ungdomlig fruktighet. En ruby kan faktiskt passa bättre till de lagrade hårdostarna, som Västerbotten och cheddar – eller till en getost. Den passar även utmärkt till frukt och söta bakelser.

Late Bottled Vintage Port

Steget ovanför ruby ligger ”Late Bottled Vintage Port”, som har fått lite längre tid på fat. Här varierar kvalitén stort. De som är ofiltrerade fortsätter att utvecklas i flaskan, och man kan göra riktiga fynd om man letar lite. LBV fungerar bra till vällagrade ostar, såväl som till chokladtårtan. Den äventyrlige kan testa att dricka vinet till en smakrik söndagsstek med en tung sås.

Tawny Port

En ”Tawny Port” har lagrats minst sju år på ekfat, vilket ger vinet en ljusare färg och en tydlig fatton. Tawnyn passar bra till kraftigare ostar, men även till choklad. Vin från en enskild årgång som lagras länge på fat kallas ”Colheita” – det är i praktiken en årgångsbetecknad tawny. Servera den gärna till en dessert med nötter.

Vintage Port

Av de finaste druvorna från de bästa gårdarna görs den mest exklusiva sorten. ”Vintage Port” buteljeras tidigt, efter cirka två år på fat, och utvecklas sedan vidare i flaskan. Toppvinerna tar gärna 40-50 år eller mer på sig för att mogna till.

Single Quinta

För de som inte orkar vänta ända till år 2066 finns ”Single Quinta Vintage Port”. Namnet anspelar på att vinet kommer från en enda gård, till skillnad från en riktig Vintage Port. En quinta innebär att producenten ansett att årgången inte håller absolut toppkvalitet. Vinet är längre utvecklat när det tappas på flaska. Här får du karaktären av en den mest exklusiva typen, men för en lägre prislapp.

Vitt portvin

Slutligen har vi vitt portvin, som kan vara allt från torrt till sött. I Portugal dricks det ofta som en aperitif, men går bra ihop med patéer och kallskuret. Det passar faktiskt även till lättare rätter som sallader och soppor, eller grillad fisk. En klassiker är dock till foie gras.
Läs mer om vintipsen i bildspelet ovan:
Graham's Fine Ruby Port
(Nr 8376) Pris: 99 kr/750 ml.
Churchill's Late Bottled Vintage, 2008
(Nr 8016) Pris: 175 kr/750 ml.
Grådask Tawny
(Nr 8089) Pris: 169 kr/750 ml.
Pocas Colheita 1996
(Nr 8038) Pris: 180 kr/375 ml.
Graham's Malvedos Vintage Port, 2001
(Nr 8091) Pris: 389 kr/750 ml.
Portal Dry White Porto
(Nr 8364). Pris: 87 kr/375 ml.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN