Vardagsmys med minestronesoppa

MAT & DRYCK

Fortfarande är det kyligt i luftet – så satsa på en värmade och mustig soppa...

En klassisk italienare som går att variera in i det oändliga.

Så ta det här som bas – och lägg till eller ta bort ingredienser efter egen smak.

På italienska betyder Minestrone ”stor soppa” och det stora med den är att urvalet av ingredienser är så stort. Man tager helt enkelt vad man haver när den ska lagas.

Mars är en vädermässigt lurig månad som kan bjuda på ömsom sol och t-shirtväder och ömsom blötsnö och snuva.

Så satsa på en mustig minestrone, den funkar i alla väder.

✓ Minestrone

8 portioner

olivolja

4 skivor bacon, skurna i mindre bitar

2 rödlökar, finhackade

2 morötter hackade

2 selleristjälkar, hackade

1 fänkål, hackad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 kruka basilika, repade blad och finhackade stjälkar

1 1/4 dl rödvin

2 burkar à 400 g krossade tomater

2 squash, skivade och halverade

300 g savojkål eller mangold, sköljda och skivade blad (ta bort mittbiten)

1 burk à 400 g cannellinibönor

8 dl ekologisk kyckling- eller grönsaksbuljong

75 g torkad pasta (snäckor eller liknande)

Nypresad extra fin jungfruolja

Riven parmesan, till serveringen

✓Gör så här:

1. Häll en skvätt olja i en kastrull på medelvärme. Lägg i bacon, lök, morötter, selleri, fänkål, vitlök och basilikastjälkar och fräs försiktigt (sänk eventuellt värmen) i 15–20 minuter tills allt är mjukt men inte har fått färg.

2. Tillsätt vinet och låt koka upp. Häll i tomaterna och squashen. Låt koka upp igen och sedan sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.

3. Rör ner kål eller mangold, bönorna med spad och buljongen. Låt koka upp, lägg sedan i pastan. Sjud på medelvärme tills pastan är kokt, 10–12 minuter, beroende på pastasort. Tillsätt lite vatten eller buljong om soppan är för tjock.

4. Smaka av med salt och peppar, riv sedan basilikabladen (spara ett par till serveringen) och droppa lite olivolja i soppan. Rör om och servera med riven parmesan och basilikablad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept