Kaffe – 7 recept inför kaffets dag

Fira kaffets dag 29 september 2021

Visst kan alla dagar räknas som kaffets dag. Men just i dag – den 29 september – ger vi den älskade drycken lite extra uppmärksamhet.

Här är sju goda recept på drinkar, kakor och annat gott du kan göra med kaffe för att fira!

Lyft din kopp bryggkaffe, americano, cappuccino eller espresso – nu är kaffets dag här!

Den internationella kaffedagen firas över hela världen helgen den 29 september till den 1 oktober.

Dagen grundades 2015 för att hylla det svarta guldet, men också för att hedra de kvinnor och män som odlar och skördar den dryck vi älskar, enligt International World Coffee Day.

  • Vad påverkar smaken av kaffe?

Smaken påverkas av flera olika faktorer. Som valet av böna, då olika slags bönor har olika fyllighet och syrlighet.

Det finns främst två olika kaffebönor:

Arabica. Den här bönan är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna, enligt sajten kaffeguide.se.

Robusta. Robusta är enklare att odla än Arabica-bönan, vilket gör den billigare att producera. Den innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein och används därför oftast för att späda ut Arabica-bönor i billigare blends.

Rostningen påverkar också smaken. Lättrostat kaffe kan smaka mer syrligt medan mörkrostat ofta är fylligare och har en mer intensiv arom.

Hur vill du helst ha ditt kaffe? På morgonen, som drink – eller kanske i bakelseform? Här har vi samlat 7 goda recept på drinkar, kakor och annat gott med kaffe!

Kaffe Dalgona

Kaffe Dalgona eller Dalgona-kaffe är en snabbfixad och jättegod kaffedrink från Sydkorea. Svalkande med is och mjölk toppad med fluffigt kaffeskum. Mums.

Dalgona-kaffe serveras direkt.
Dalgona-kaffe serveras direkt.

Espresso martini

Pigga upp med en smakfull och lyxig kaffedrink. Espresso, vodka och kahlua sätter smakerna i den här eleganta drinken. Toppa med en kaffeböna för en extra tjusig touch.

Espresso martini
Espresso martini

Chokladcupcakes med kaffefrosting

Fina och goda cupcakes är alltid uppskattat. Testa den här urgoda frostingen med smak av kaffe. Använd gärna en spritspåse så kan du få till frostingen i fina mönster.

Chokladcupcakes med chokladströssel
Chokladcupcakes med chokladströssel

Affogato

Här är en riktigt enkel men väldigt god italiensk kaffedessert. Espresso sötat med socker och vanilj hälls över vaniljglass i ett glas. Vill man kan man hälla i en skvätt likör för smakens skull.

Affogato - söt och god kaffedessert.
Affogato - söt och god kaffedessert.

Swedish fika freakshake

En klassisk fika komprimerad till en enda drink. Hur härligt låter inte det? Här har vi receptet på caféet ”Älskade traditioners” kaffe och kanelbulleshake.

Kanelbullefreakshake
Kanelbullefreakshake

Knäckebröd med kaffe

Baka ett mustigt knäckebröd med kaffe. De svarta linserna ger extra krispighet. Recept från Lina Wallentinsons bok ”Baka med grönsaker.”

Svarta linser i knäckebrödsreceptet ger extra krispighet.
Svarta linser i knäckebrödsreceptet ger extra krispighet.

Mazagran

Mazagran är en algerisk kaffedrink som kan serveras varm eller kall. Citron och kaffe kanske inte känns som en självklar kombination men den är väldigt god och läskande.

Mazagran – kaffe med citron och is.
Mazagran – kaffe med citron och is.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN