Så tar du vara på resterna – läckra recept
Laga något gott med skinka, saffran, ägg, kål eller lax
Uppdaterad:
MAT & DRYCK
Julens rester åker ut och in i kylskåpet och till slut är det lätt att tröttna. Men släng inte i soporna. Här är en hel hög med smaskiga recept där du kan använda maten som blivit över.
Om du har rester av:
Saffran – saffranspannkaka, fisksoppa, rulltårta, saffranssemlor, saffransfrallor
Apelsiner – Fruktsallad, marängsviss, Kyckling med apelsin, fläskfilé med apelsin
Äpplen – kanelkaka med äpplen, äppelkladdkaka, apfelstrudel, fläskfilé med äpple
Köttbullar – köttbullar i tomatsås
Julskinka – pizzabullar, pytt i panna, paj, omelett, pizza, skinkmacka, makaronipudding
Kål – Coleslaw, kålsallad, colcannon, grönkålssoppa, grönkålssallad med lax
Lax – Laxpudding, laxpaj, pasta med lax, Poke bowl, sushi
Sill – gubbröra, eller så mumsar du i dig sillslattarna på knäckebröd.
Risgrynsgröt – saffranspannkaka, risgrynspudding
Bröd – krutonger, fattiga riddare, granmacka, panzanella
Pizzabullar – perfekt att laga av julskinkan. Du kan även frysa in bullarna och tina dem efter behov.
Laxpudding – en klassiker att ha på middagsbordet. Mättande och gott som du fort kan förbereda och slänga i ugnen.
Saffranspannkaka – den här gyllengula saffranspannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till, tipsar kocken Niklas Ekstedt.
Fattiga riddare är ett riktigt klassiskt mellanmål. Perfekt att slänga ihop när brödskivorna börjar bli tråkiga.
Gubbröra är alltid rätt. Denna klassiska röra är god på knäckebröd, potatis eller som tillbehör. Passar till både frukost, lunch och middag.
Colcannon – irländsk kål-och potatismos som gärna kan ätas som en sidorätt, men fungerar lika bra som huvudrätt. Recept ur Värmande vego av Karoline Jönsson.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton
Fixa maten med en tunn plånbok
Sväng ihop en värmande soppa
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Lättlagade menyer för festliga middagar
Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Grattis Sofia Henriksson Sveriges mästerkock 2020
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Baka bröd: Här är allt du behöver
Sportlovsmat – gott och enkelt hela veckan
Årets glassnyheter är äntligen här
Får jag inte dessert blir jag arg!
Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”
Klassisk inlagd sill – veganskt recept
25 min
Därför gör vi för lite – trots krisläget
Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad
25 min
Veganska köttbullar
25 min
Gravad morot
1 h
Så hittar du en klimatsmart julskinka
Laga helgrön helgmat i år
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton
Fixa maten med en tunn plånbok
Sväng ihop en värmande soppa
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Lättlagade menyer för festliga middagar
Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Grattis Sofia Henriksson Sveriges mästerkock 2020
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Baka bröd: Här är allt du behöver
Sportlovsmat – gott och enkelt hela veckan
Årets glassnyheter är äntligen här
Får jag inte dessert blir jag arg!
Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”
Klassisk inlagd sill – veganskt recept
25 min
Därför gör vi för lite – trots krisläget
Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad
25 min
Veganska köttbullar
25 min
Gravad morot
1 h