Så har vi blivit lite mer matsmarta

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson om satsningen ”Matsmarta onsdag”

avGustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Matsmarta onsdag säger god fortsättning med en sammanfattning från året.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson uppmanar att lämna matslöseriet till 10-talet.

– Det är så enkelt, släng inte mat som går att äta, säger hon.

Varje vecka, sedan i juni, har Aftonbladets satsning Matsmarta onsdag tuffat på.
Med tips om hur man ställer in kylskåpet på rätt sätt och hur man bäst hanterar sina matrester. Artiklar om hur stjärnkockar går till väga för att laga klimatsmarta rätter. Intervjuer med forskare som förklarar vikten av att äta hållbart.

Målet: att få svenskarna att bli lite mer matsmarta, till att börja med på onsdagar.

– När vi hittade på det här konceptet var tanken att hitta någonting som inte var fullt av pekpinnar, utan hade mer inspiration och guidning. Det skulle vara någonting som får människor att känna att det är görbart. En dag i veckan klarar man faktiskt, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

  • Hur tycker du att vi har lyckats, hittills?

– Under de här månaderna med Matsmarta onsdag har jag fått läsa reaktioner där många säger att de började testa och att de nu äter mer matsmart både en och två dagar i veckan.

  • Vad har du själv lärt dig genom Matsmarta onsdag?

– Jag tycker vi har hittat ett sätt där man kan få väldigt konkreta och bra tips, det har man fått ett stort antal gånger. Vad man kan göra med grönsaker, hur man förhåller sig till rester och vad det är som krävs för att kunna använda sitt kylskåp bättre. Just de här handfasta tipsen tycker jag att vi har gjort väldigt bra.

  • Vad är dina tips till att bli mer matsmart?

– Om alla tog hand om sina rester skulle otroligt mycket vara vunnet. Det är så enkelt, släng inte mat som går att äta. Då får man göra en macka, eller en pyttipanna, en pasta med gårdagens kyckling. Eller bara matlåda. Om alla slutar att slänga ätbar mat…

  • … då lägger vi ner Matsmarta onsdag?

– Nej, då kanske vi kan ha Matsmarta varje dag.

Så mycket mat slänger vi varje år

  • Matavfallet var 1,3 miljoner ton i Sverige 2016. Det uppstår längs hela kedjan från odlare och uppfödare, via grossister, leverantörer och butiker – men hushållen stod för den största delen 938 000 ton. 

  • Det motsvarar 97 kg per person och år eller 1 kg om dagen i en familj på fyra personer.

  • I snitt slänger varje svensk varje år cirka 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken. Tillsammans 45 kg.

  • För vissa matvaror blir halva produktionen svinn.

  • Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. 

  • Produktionen av den mat som slängs varje år orsakar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid eller cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

(Källa: NaturvårdsverketLivsmedelsverket.)

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MAT & DRYCK