Jag vill ha godare potatis till steken

MAT & DRYCK

Kan vi ta och prata lite potatis nu?

Potatis är gott och nyttigt och billigt.

Och mer misshandlad än all annan mat.

Foto: God knöl Potatis finns i en uppsjö varianter men det är sällan vi konsumenter märker något av.

Hur ser det ut när du ska köpa potatis?

Just det, det står lårar med knölar med texten ”fast”, ”mjölig” och – mest befängt av allt ”rödskalig”...

Jag ger fasen i vilken färg skalet har. Jag vill att det smakar gott!

Oftast är det omöjligt att ens få reda på vilken sort det är – om man nu händelsevis har lärt sig en smula om potatissorter.

Förra våren gjorde jag en helt ovetenskaplig undersökning i olika butiker.

Tretton butiker hann jag med och det var bara två som hade mer än fyra sorters potatis.

I sex butiker gick det inte att få veta vilka sorter som låg i lårarna om man nu lyckades haffa någon i personalen.

En butik hade ett stort sortiment med alla sorter angivna och dessutom små lappar med upplysningar om smak, utseende och tips på användningsområden.

Vi har blivit så dompterade av handeln att vi inte längre ens vet vad vi ska begära.

Potatis som potatis, liksom.

Men om du handlar andra godsaker för hundratals kronor att servera med potatisen så är det inte skit detsamma vilken sort och kvalitet du kan köpa.

För det är ju det allra sorgligaste. Du kan inte välja en dyrare men garanterat bättre plugg. Du får hålla till godo med samma sorgliga potatis vare sig det är till måndagens falukorv eller till söndagssteken.

Enligt grossister som handlar med potatis är prisskillnaden mellan medioker och hög kvalitet någonstans runt 50 öre per kilo. För oss konsumenter skulle det kanske handla om ett par kronor per kilo.

Frågar ni mig så skulle jag gladeligen hosta upp dubbla kilopriset för att få riktigt bra kvalitet. Kanske till och med storlekssorterat så att man kan göra de där små, fina helstekta potatisarna till det fina köttet som kostar tio gånger mer än potäterna.

Kul!

Bu!

Ikväll köper jag...

Karin Ahlborg