Vinexperternas 18 nya höstfavoriter

MAT & DRYCK

Fyndsugen? Då är du helt rätt ute. I dagarna släpper nämligen Systemetbolaget en hel hög nya viner. Söndags vinexperter har gått igenom alla nyheter - för att just du ska bära hem de allra bästa fynden i dina gröna kassar.

Foto: Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin.

Rött

Laurent Miquel Syrah Grenache, Frankrike, 188 kr, 2778

Välgjord sydfransos som nu även finns i box. Ursprungstypisk karaktär av svarta vinbär, körvel, ekfat och viss bitterhet.

Lamura Prima Nero d´Avola Syrah, Italien, 59 kr, 2289

Ett mycket publikt och lättillgängligt vin. Generöst och fruktdrivet av mörka bär, sötlakrits och vanilj. Dessutom i gynnsamt prisläge.

Selection de Boissan, Frankrike, 70 kr, 2724

Franskt ut i fingerspetsarna. Elegant och komplext i stram, örtig stil. Röda vinbär, körsbärskärnor och nypon dominerar, likaså peppar och läder.

Jean Biecher Côtes du Rhône, Frankrike, 61 kr, 2528

Ett publikt vin som funkar alldeles utmärkt till fisk. Helheten är sammansatt om än ganska snäll av mörka bär, främst blåbär och svarta vinbär.

Ervideira II, Portugal, 89 kr, 2771

Ett alltigenom härligt vin med komplexa inslag av björnbärssylt, sötlakrits och choklad. En frisk syra livar upp det hela. Den typiska portugisiska stilen känns igen.

Briccotondo, Barbera, Italien, 69 kr, 2773

Ett trevligt vin med riklig koncentration. Här vankas körsbär och blå plommon tillsammans med dovt stalliga toner. Strävheten är mjuk och syran frisk. Köp!

Rosell Mir Merlot, Spanien, 79 kr, 2980

En riklig karaktär av torkade bär, bittermandel, tobak och läder. Balanserat och komplext - utan tvekan mycket vin till bra prislapp.

Barbera d"Alba Superiore, Italien, 141 kr, 32023

Full pott i betyg. Ett fantastiskt bra och välsmakande vin med klassiska italienska inslag. Smakrikedomen är lätt blommig med fräsch röd bärighet.

Brolio Chianti Classico, Italien, 99 kr, 2705

Som vanligt håller detta vin hög kvalitet. Till ett bra pris dessutom. Den mustiga smaken är fylld av mörka bär, lakrits, örter och cigarr. Riktigt trevligt!

Club Privado Reserva, Spanien, 97 kr, 4570

Det här faller oss till fullo i smaken. Mustigt och muskulöst av mullbär, tobak, tjära och läder.

Vitt

Periquita White, Portugal, 61 kr, 2735

Ett alltigenom läckert och gott vin.

Doften är härligt publik av främst passionsfrukt och gula äpplen. Smaken påminner om grapefrukt med inslag av bivax, nötter och kryddor.

Anjou Blanc, Frankrike, 129 kr, 2744

Ett fantastiskt sött vin till ett lika fantastiskt pris. Doften präglas av vått ylle, apelsin och svaga sherrytoner. Smaken är frisk av äpplen, tallbarr och honung.

Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc, Frankrike, 79 kr, 2712

Fyndstämplat i ren, druvtypisk stil. Vinet är friskt med läcker karaktär av nässlor, krusbär, vinbärsblad och citrus. Perfekt start på middagen.

Steenberg Sauvignon Blanc, Sydafrika, 99 kr, 2790

Klockren druvkaraktär. Doft och smak domineras av nässlor, krusbär och vinbärsblad. Därtill kommer frisk syra, bra koncentration och balans.

CJ Pask Roy"s Hill Unoaked Chardonnay, Nya Zeeland, 89 kr, 2730

Mycket gott till bra pris. Vinet bjuder kryddig frukt med inslag av persika och äpplen. Bra koncentration och balans. Användbart.

Redwood Chardonnay, USA, 72 kr, 2061

Ett fynd! Priset rymmer ren, fräsch, lite kryddig frukt med imponerande balans och koncentration. Gula äpplen, plommon och aprikoser påminner.

Two Oceans Chenin Blanc Sauvignon Blanc, Sydafrika, 59 kr, 2027

Fruktig sydafrikan till billig penning. Karaktären bjuder päron, melon, krusbär och vanilj. Välbehövlig, uppstramande grapefruktston lyfter smaken.

Domaine de Martinolles Crémant de Limoux, Frankrike, 104 kr, 7861

Läckert bubbel med strålande koncentration och balans. Karaktären påminner om grapefrukt, mogna äpplen, jäst och mineral i lite knäckig stil.