Nio tillsatser på Mys tallrik

Experten ger råd: Så undviker du fuskmaten

GOTT OM TILLSATSER My Svensson äter gärna köttbullar i gräddsås till middag. Aftonbladets genomgång visar att det gömmer sig nio e-nummer på hennes tallrik.

När My Svensson, 3, äter köttbullar och potatismos gömmer sig nio E-nummer på tallriken.

– Vi accepterar mat som håller för låg kvalitet och riskerar att bli lurade så fort vi går in i en butik, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson.

Efter en lång arbetsdag är det många som inte orkar dra fram grytorna och laga sin mat från grunden.

I sin nya bok ”Äkta vara” berättar Mats-Eric Nilsson – redaktionschef och matskribent på Svenska Dagbladet – vad det är vi stoppar i oss i stället.

Dryga ut smaken

Halv- och helfabrikat betyder ofta lite råvaror och många tillsatser för att dryga ut och förbättra smak, konsistens och färg.

Måste man bli heltidshusmor för att slippa alla tillsatser och E-nummer?

– Nej, leta efter produkter med få tillsatser, laga lite mer mat från grunden och ha bättre framförhållning. Laga maten när du har tid och värm när du kommer hem från jobbet, säger Mats-Eric Nilsson.

Riskbedömda

Han säger att många producenter nu har tagit till sig av kritiken och planerar att minska antalet tillsatser.

Men är tillsatserna farliga?

– Nej, alla tillsatserna är riskbedömda. För att få e-nummer så måste de ha genomgått en omfattande riskvärdering. Det är studier på celler, djur och även människor. Kraven liknar dem som ställs på

läkemedel, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket.

Karin Östman