Jordgubbar – söta, saftiga och supernyttiga

Jordgubbar är bra både för kropp och själ.
Jordgubbar är bra både för kropp och själ.

Nyplockade, solvarma jordgubbar i en skål med mjölk, somrigare än så blir det inte. Dessutom är de bland annat bra för hjärtat, synen och din träning.

De härliga röda jordgubbarna innehåller väldigt mycket C-vitamin. Ju mognare jordgubben är, ju mer C-vitamin. Jordgubbar innehåller till och med mer C-vitamin än apelsiner. C-vitamin hjälper bland annat till att skydda ögonen från fria radikaler från solens UV-strålning.

Jordgubbar innehåller också nitrat som sägs öka flödet av blod och syre till musklerna. Så din träning kan bli lättare genom att äta jordgubbar.

Syran i jordgubbarna kan få dina tänder att bli vitare. Syran fungerar som ett naturligt blekmedel och kan bleka fläckar av till exempel kaffe och vin.

Vill du förebygga förkylningar ska du frossa i jordgubbar eftersom de innehåller så mycket C-vitamin. Vill du maximera c-vitaminintaget ska du äta jordgubbarna hela och kylskåpskalla. C-vitamin bryts ner av syre så om du skivar jordgubbarna försvinner en del av vitaminerna. En hel jordgubbe innehåller tolv procent mer C-vitamin än en skivad.

Jordgubbar innehåller väldigt få kalorier. 100 gram jordgubbar innehåller endast 32 kalorier.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN