Amerikanska plättar med bär – glutenfritt recept

Foto: Lennart Weibull
Bjud på amerikanska plättar till frukost?
MAT & DRYCK

Puffiga amerikanska plättar på kikärter och durramjöl. Ät med bär, tjock yoghurt, nötter och honung.

Amerikanska plättar

Cirka 30 plättar

  • 1 förpackning kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

  • 3 dl mjölk

  • 3 ägg

  • 11⁄2 dl durramjöl (75g)

  • 1 tsk fiberhusk

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 krm vaniljpulver

  • 1 msk råsocker

  • 1 tsk salt

  • 2 msk smör till stekning

  • ev extra smör till stekning

Gör så här:

  1. Häll av spadet, skölj och låt kikärterna rinna av.

  2. Mixa alla ingredienser släta med stavmixer. Låt gärna smeten vila i 5 minuter.

  3. Smält smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten.

  4. Stek plättar i plättlagg eller stekpanna, cirka 1 msk smet per plätt. Tillsätt eventuellt lite smör i pannan då och då. Plättarna är färdiga att vända när de pöst upp lite och stelnat på ytan.

Recept ur boken ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson och Lennart Weibull (foto) Bonnier fakta.