Sommelieren tipsar om bästa bubblet

Av: 

John Edgren

Mat & dryck

Nyligen utsågs Emma Ziemann till Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

27-åringen brinner för champagne, men vill att vi ska vidga våra vyer.

I bildspelet ovan tipsar hon om sex mousserande viner som imponerar.

Totalt startade tolv kvinnliga sommelierer i tävlingen Lily Bollinger Award. I veckan gjorde tre finalister upp om titeln – och en 27-åring från Kungälv stod som vinnare.

– Jag tävlade mot två enormt duktiga tjejer, och det känna så himla roligt att få lägga sitt namn till listan av vinnare, säger Emma Ziemann, Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016. 

På en traditionellt mansdominerad arena vill utmärkelsen stimulera tävlandet bland kvinnliga sommelierer. Priset har funnits i mer än tio år. Emma har deltagit i ett antal andra tävlingar, men att få titulera sig ”Årets Lily Bollinger” är den tyngsta utmärkelsen av alla.

– Det har ett enormt genomslag i branschen, och det har gått väldigt bra för de som vunnit tidigare. Det känns kul att få räknas till den skaran, säger hon.

Mer än bara prosecco

Tävlingen omfattar alla typer av viner, men en sommelier ska även behärska kaffe, te, choklad och cigarrer. Av alla drycker är champagne Emmas personliga favorit. Hon vill dock slå ett slag för det breda utbudet av mousserande viner. Allt fler inser att andra regioner än champagne kan producera kvalitet.

– Det är kul att folk vågar dricka bubbel även om det inte är nyårsafton. Prosecco har blivit folkets dryck, men nu utvidgas området. Jag brinner för champagne – det är helt underbart, men det finns många andra regioner som folk borde få upp ögonen för, säger hon.

Utmanare från Italien och Frankrike

Många har smakat prosecco, men i den intilliggande provinsen Brescia produceras franciacorta – en mindre känd konkurrent. Smaken ligger väldigt nära champagne och av många anses franciacorta vara Italiens bästa mousserande vin. Sedan har du såklart crémant. Benämningen gäller de ursprungsskyddade franska mousserande kvalitetsviner som produceras utanför Champagne.
I Loiredalen har vinerna ofta en blommig ton med inslag av frukt. I Alsace går tonen gärna mot sommarbär – och Bourgognes bubbel har ofta lite mer kropp än de knastertorra grannarna från Champagne. Om du verkligen vill uppleva alla nyanser så kan det vara läge att testa ett oortodoxt val av glas.  

– När det kommer till champagne eller mousserande vin som är lite tyngre så tycker jag att man gärna ska välja ett större vitvinsglas, så att aromerna kommer till sin rätt, säger Emma.

Låt det söta lyfta maten

Hon konstaterar att många bara dricker sitt mousserande vin som en aperitif, men bubbel passar till många olika maträtter – och Emma vill slå ett slag för viner med sötma.  

– När man kombinerar halvtorra viner med mat så ska det man äter alltid vara lite sötare än drycken. Lite sötma fungerar exempelvis bra till thairätter eller sushi, den minskar hettan i maten. Men det kan även fungera väldigt bra till en charkplatta eller fisk. Många tror att söta viner bara passar till desserter, men det kan räcka med att steka med lite morötter eller andra rotfrukter för att få in lite sötma i maten för att det ska fungera, säger hon.

Länge har trenden varit knastertorra viner, något som har slagit undan benen för en klassisk kombination.

– För hundra år sedan var champagnen väldigt söt – det är därför som kombinationen champagne och jordgubbar inte alltid fungerar längre. Med en torr dryck upplevs jordgubben som lite sur. Så sött vin har definitivt sin plats. Att sitta i en solnedgång på en bänk med lite charkuterier och ost, med en prosecco med lite sötma – det är något jag inte tackar nej till, säger Emma Ziemann.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat & dryck

Vin

MER OM GODARE

Se sommelierens champagneskola

Här är bubblet som fått toppbetyg i test

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Vinerna som förhöjer julens söta smaker

Vinexperten guidar bland somriga viner

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Sommelierens bästa dryckestips

Cava – här får du veta allt om drycken

Pinot noir – skör, skir och elegant

Svenskarnas favoritviner - hela listan

Champagne – här allt du behöver veta

Sommarens 5 bästa vita viner

Visst kan du dricka rött till din fiskrätt

Få rätt temperatur på ditt vin

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinglas: Bästa tipsen

Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare

Druvorna att ha koll på hösten 2021

Här är vinerna som passar till din taco

Hur väljer jag rätt vin på krogen?

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Maten som utmanar – så väljer du rätt vin

Sommelierens bästa hösttips

”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”