Titta: Recepten efter nya tallriksmodellen

Av: 

Madeleine Brohlin

Foto: Livsmedelsverket kommer med nya rekommendationer. Illustrationen till vänster visar hur en person som rör på sig enligt rekommendationerna ska äta – den till höger visar hur man ska äta om man har ett stillasittande jobb och inte rör på sig på fritiden.

Recept

Här är nya moderna versionen av tallriksmodellen.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, guidar dig.

Dessutom får du två goda recept – anpassade efter modellen.

Nyligen lanserade Livsmedelsverket en ny illustrationer av tallriksmodellen. En nyhet är att tallriksmodellen nu finns i två versioner.

En för dem som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och har ett mindre behov av energi.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att det behövs två versioner. 

– Tyvärr så är det många inte rör sig så mycket. De har ett stillasittande arbete och rör sig inte tillräckligt mycket på fritiden heller. Egentligen handlar inte tallriksmodellen om mängder utan om proportioner. Man kan äta ungefär samma proportioner men någonstans går en gräns. Om man har ett lågt energibehov (behöver lite kalorier) då skulle det kunna bli så att mängden mat på tallriken blir väldigt liten. Då blir det kanske att man äter lite mat och så blir man hungrig igen och fyller på med något från kiosken. Tanken är att det är bättre att öka på mängden grönsaker, som är kalorisnåla men tar plats på tallriken och i magen. Så man upplever att man bli mätt och klarar sig till nästa måltid.

– Det är därför vi tycker att det behövs en andra version. Men egentligen vill vi i första hand att folk ska röra på sig mer eftersom det har så många bra hälsoeffekter, fortsätter hon.

Ni förespråkar även att man ska tänka på miljön och äta mer vegetariskt?

– Där kan man säga att tallriksmodellen har varit en föregångare. Den har funnits sedan 1970-talet, långt innan vi började prata om miljöaspekterna. Ett av huvudbudskapen i kostråden är att äta grönare och äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket. Det har varit syftet med tallriksmodellen hela tiden; att hålla nere mängden kött och öka på grönsakerna. Det är bra för hälsan men också bra för miljön.

Här under hittar du två recept anpassade efter tallriksmodellen.

Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter

Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter

En lite festlig rätt med frisk smak av citrus.

Kikärtsbiffar med rödbetssallad och pestopotatis

Kikärtsbiffar med rödbetssallad och pestopotatis

”De här vegobiffarna påminner om falafel i smaken. Den som vill kryddar med spiskummin och persilja och serverar i pitabröd av fullkorn tillsammans med grönsaker, oliver och lite fetaost”.

Källa: Livsmedelsverket

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Nyttiga recept

Mat & dryck

MER OM GODARE

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Experterna: Det är för- och nackdelarna med e-handel

Morotssallad med smak av Marocko

1 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Salladsdressing med senap och honung

10 min