Stjärnkocken: ”En av de godaste sakerna”
Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2016-02-08
Kockens bästa tips: ”Fantastiskt gott”
Ägg är nyttigt, enkelt och gott.
Här guidar stjärnkocken Andreas Hedlund dig till hur du gör de perfekta ägghalvorna.
Under februari månad har ägghalvan fått en egen dag – en möjlighet att göra några extra goda ägghalvor.
Och vad passar bättre än att få några tips av Andreas Hedlund, årets kock 2002, som driver snabbmatsrestaurangen Eggs Inc där man verkligen hyllar ägget. De serverar bara ägg-rätter på menyn.
Har du något tips, hur ska man äta sin ägghalva?
– En av de godaste sakerna som jag har gjort, det gjorde vi på restaurang Oaxen i Stockholm. Vi gröpade ur ägg-gulan och mixade den ihop med ansjovis, kaviar och en liten klick smör. Sedan spritsade vi det tillbaka. Det var fantastiskt gott och på ett relativt enkelt sätt.
– Annars är ägghalvor det som jag brukar livnära mig på under julbordet. Det är det man käkar. Med räkor eller löjrom.
Finns det något misstag man kan göra med ägghalvorna?
– Det som alltid är svårt i köket är att skära dem. Du måste ha en vass kniv.
Men ni serverar inte ägghalvor på er restaurang?
– Vi har hela ägg eftersom det är enkelt att ta med. Det är svårt att göra fina ägghalvor. Vi har ”äggägg” som är ägghalvs-liknande men mycket godare. Det är massa god ost och saker i.
Berätta vad är det?
– Det är lite halv-hemligt recept. Vi tar en massa ägg, grädde, ost och god fyllning. Vi bakar det så det ser ut som ägghalvor. Det är keso i, så det är fullt med protein och massa nyttigheter. Det är supergott, det måste du testa.