En riktig färgbomb till middag: Rödbetssoppa.
En riktig färgbomb till middag: Rödbetssoppa.

Rödbetssoppa med syrad grädde

4,5 (4 röster)

Matsmarta onsdag

Rödbetssoppa - Det här är en riktig färgbomb till middag – piggar upp till och med den mörkaste vinterdag. Den syrade grädden passar perfekt till betornas sötma. Servera gärna med surdegstoast.

Recept från kokboken ”Comfort food - från matnojor till ren njutning”, av Agnes Gällhagen.

Rödbetssoppa med syrad grädde

  • Ingredienser

  • 1 gul lök, stor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 750 g rödbetor
  • 4 potatisar, medelstora
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 nypa chiliflakes
  • 7 dl vatten
  • 1 buljongtärning, grönsak
  • 3 dl syrad grädde
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 6 svartkålsblad, eller grönkålsblad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • Till servering

  • syrad grädde
  • hackade valnötter
  • surdegsbröd

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Tomatsoppa som tröstar gott

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Krämig fisksoppa med grädde och tacosås

35 min

Bakat äppelmos – laga enkelt i ugn

Sväng ihop en värmande soppa

Matiga mackor till middag

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter

20 min

Jordnötsfudgesås med glass

20 min

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Hur får man barnen att äta mer vego?

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Veganskt mat – direkt på grillen

Vego i världsklass – för en billig peng

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Så blir du en klimat-kreativ kock

Morotsfrallor med hemgjord hummus

25 min

Hanna Olvenmark tipsar om billig – och god mat

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok