Kyckling, ris och curry – utan kyckling

avAftonbladet

Foto: Simon Bajada
Kyckling, ris och curry – utan kyckling.

”Enligt byrån Food & Friends årliga rapport Matrapporten är en av Sveriges populäraste rätter tydligen kyckling med tillbehör. Det kan innebära lite vad som helst i min värld, så jag har valt att tolka det utifrån en av mina absolut favoriträtter som barn, som serverades frekvent både i skolan och hemma, säger Gustav Johansson och presenterar: Kyckling med gulcurry och ris – utan kyckling.

Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling i det mesta. Hantera dem på i stort sett samma sätt, koka om du vill ha dem möra eller knaperstek om du vill ha dem med schysst tuggmotstånd, men inte för länge. Då blir de torra.

Recept från Gustav Johanssons nya kokbok ”Vegansk husmanskost, Vardagsrätter – Klassiker – Högtidsmat” (Bonnier fakta).

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 2 påsar naturell oumph eller liknande vegokött

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 normalstor morot

  • 2 x 1 cm färsk ingefära (kan uteslutas)

  • 1 msk gul curry

  • 2 tsk garam masala (kan uteslutas)

  • 1 tsk gurkmeja

  • 2,5 dl havregrädde

  • 1 msk grönsaksbuljong

  • 0,5 msk ljus japansk sojasås

  • salt och peppar

  • 1 dl vatten

  • rapsolja att steka i

  • ev saften från 1/2 lime

  • ev 1/2 kruka färsk koriander

Till servering:

  • jasmin- eller basmatiris

  • grönsallad med färska körsbärstomater

Gör så här:

  1. Ta fram vegoköttet lite i förväg och låt tina om det varit fryst. 

  2. Skala och finhacka lök och vitlök, skala moroten och slanta den. Riv ingefäran.

  3. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna med höga kanter och stek vegoköttet och moroten på medelhög värme tills vegoköttet börjar bli lite knaprigt.

  4. Sänk värmen något och tillsätt kryddorna, löken, ingefäran och vitlöken och fräs i någon minut tills löken börjar mjukna och det doftar gott. Var försiktig så att ingefäran och vitlöken inte bränns, då blir det beskt.

  5. Tillsätt grädde, grönsaksbuljong, sojasås, salt och peppar och låt koka i cirka 15 minuter. Smaka av, och späd med vatten vid behov.

  6. Toppa med en skvätt limesaft och en näve koriander om du känner dig äventyrlig. Det gjorde aldrig pappa, men jag gillar den indiska touchen!

ARTIKELN HANDLAR OM