Så gör du inlagd ramslökskapris: ”Svingott till grillat”

Årets kock-finalisten Ludwig Tjörnemo visar i videoklippet

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:

För två år sedan snubblade han på mållinjen till att bli Årets kock.

Nu ska Ludwig Tjörnemo, 28, ta revansch med sin eleganta, enkla och goda matfilosofi.

– Man kan laga bra mat av i stort sett vad som helst, säger han.

Ludwig Tjörnemo var bara tio år när han fick komma in i restaurangköket för första gången.

– Jag hälsade på i min systers mans restaurang och såg hur de arbetade. Det var så mycket fart och fläkt och många häftiga intryck. Jag bestämde mig på en gång att det var det här jag ville hålla på med, säger han.

I dag – 18 år senare – är han för andra gången nominerad till Årets kock.

– Jag kom trea i tävlingen 2018. Nu är jag riktigt revanschsugen, säger han.

  • Vem är du som matlagare?

– Min matfilosofi är att det bara ska vara enkelt, elegant och gott. Sedan spelar det inte så stor roll vad det är, man kan laga god mat av allting, säger han.

I köket beskriver han sig som strukturerad, lugn och driven.

– Jag gillar att plocka ut råvarornas främsta egenskaperna och hitta deras absoluta spets. Jag älskar också att kombinera den klassiska matlagningen med den moderna tekniken.

Huvudråvaran i finalen av Årets kock är kanin. Ludwig Tjörnemo kommer att tillaga den på just det sättet – i en kombination mellan det klassiskt franska och nya tekniker.

– Jag tror att man hittar nyckeln till förstaplatsen om man lyckas med just det, säger han.

  • Du gillar också att göra inläggningar, hur kommer det sig?

– Jag gillar hela principen att man plockar råvarorna när de är allra bäst för att sedan kunna använda de resten av året när de inte finns färska i naturen längre. Det är lite ”back to basic”. Plus att det är ganska härligt att en regnig och trött höst kunna öppna en burk som skriker sommar, säger han.

  • Hur gör man den bästa inlagda ramslökskaprisen?

– Allt du behöver är lite salt, vinäger och en bra burk. Tipset är att gå efter ett bra recept och se till att stänga burken ordentligt, då håller den för evigt.

  • Hur känns det att vara i final?

– Det är såklart jätteroligt, verkligen. Men jag har också en viss press. Hela kvalet gick som på räls och jag vann semifinalen, så jag känner att jag har ett par extra ögon på mig.

  • Kommer du att vinna?

– Ja, i år kommer jag stå högst upp på podiet. Om man inte tror på sig själv vem, ska då göra det?

 

Följ Årets kock-finalen, 17 september, på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

.

Publicerad:

LÄS VIDARE