Extrema bristen på strömming: Surströmmingssäsongen hotad

Av: 

Benjamin Ekroth

Östersjön

Surströmmingssäsongen är i akut fara.

Detta eftersom bristen på strömming i Östersjön är värre än någonsin, enligt flera fiskare.

– Nu har vi inte ens så att vi klarar dagen, säger Nils-Erik Sjöström från Obbola till SVT.

Bristen på strömming i Östersjön har tilltagit de senaste åren. Det förklaras av många med det industriella fisket, där så kallade supertrålare tar upp tonvis med strömming.

Magnus Appelberg, professor med fokus på fiskeekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger till tidningen Skärgården att fisketrycket på strömming längs Östersjökusten ökat senaste åren och att stor strömming i Östersjön och Bottenhavet minskar.

– Från mitten av 80-talet har vi haft en drastisk nedgång i storlek i centrala Östersjön och liknande utveckling syns några år senare i Bottenhavet, säger han till tidningen.

Delikatess, tycker somliga.

Nu rapporterar SVT om hur fiskare längs hela Norrlandskusten vittnar om sällsynt dåliga strömmingsfångster.

– Den här tiden på året brukar det bästa fisket vara över och vi brukar fylla på det sista i förråden för resten av året, säger fiskaren Nils-Erik Sjöström.
Nu är även årets surströmmingssäsong hotad, enligt tillverkare som SVT pratat med.

– Jag har pratat med de stora salterierna och de har fått in mycket, mycket mindre än de vill. Inte ens i närheten. Vi själva siktar på att producera 5000 burkar, som det ser ut i dag har vi 500 burkar, säger surströmmingsproducenten Björn Lundgren i Rovögern utanför Umeå.

Bristen på strömming är nu extrem, trots att man sökt med ljus och lykta och lagt ut alla fisknät som finns, menar han.

– Jag har aldrig upplevt dess like. Det är soprent. Blir det ingen snar ändring så är det bekymmer för premiären i höst. Absolut, säger han till SVT.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Surströmmingsburkar pryder en skylt på Ulvön.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Östersjön

Fiskar

Matnytt

MER OM GODARE

WWF: Därför ska du låta bli amerikansk hummer

Fiskarna att undvika – kan innehålla miljögifter

Rusning efter ansjovis: "Folk har hamstrat"

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Brist på populära fisken

Så fermenterar du grönsaker

Ölspaning: Här är trenderna 2022

Vreden mot nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut

Expertens spaning – fem hetaste vintrenderna 2022

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Vad är en suröl?

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Guide till krogar på Gotland i sommar

Det här vill Godares matprofiler laga 2022

Från skog till bord – råd om jakt och vilt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa pryltips inför grillsäsongen

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Här odlas framtidens mat

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

”Köttporr borde förses med varningstriangel”