Underbart finstämt vin från Rioja

Foto: THINKSTOCK
Rioja – ett vindistrikt som levererar ett vin som är hetare än någonsin. Ett av dessa är Marqués de Riscal Reserva som är stramt, finessrikt och balanserat.
2008 Marqués de Arienzo

avLinda Stensen Pérez

MAT & DRYCK

Flaska insvept i tunn guldtråd? Klassiskt så det förslår och från Rioja såklart.

Under nittiotalet blev kära gamla Rioja en bestseller här hemma. Druvan Tempranillos fruktiga framtoning tillsammans med rostade ekfat gav en mäkta insmickrande vaniljbetonad karaktär som tillsammans med en generös prissättning (och en aktiv fransk bojkott) fick folk att hälla spanskt i glasen i stället för franskt.

Under tvåtusentalet kokade dock grytan (ekfaten) över. Rioja dippade.

I dag är vindistriktet tillbaka och hetare än någonsin, för nu kombineras det bästa av två världar; rik tradition med innovation. Hos Marqués de Riscal går traditionerna tillbaka till mitten av 1800-talet och huset har hållit hårt om fortet och haft stor inverkan på Riojas framgång. Marqués de Riscal Reserva är husets klassiker.

Ett underbart, finstämt vin med delikata toner av röda sötsyrliga bär och örter. Stramt, finessrikt och balanserat. Det här vinet kan du med stor behållning spara i källaren tills flaskan är dränkt i spindelväv, eller så njuter du det till det saftiga söndagslammet med hasselbackspotatis.

Gott i glaset

  • Vitt: 2015 Biecher, Frankrike, nr 2198, 90 kr. Alsace är också ett vindistrikt som dippat något efter stor popularitet. Men här finns mycket att hämta. Biecher Riesling är ungdomlig och frisk med inslag av saftiga päron, honung och citrus. Gott till grillad fisk.

  • Rött: 2015 Alamos, Argentina, nr 2804, 100 kr. En fyllig nyhet på druvorna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Här känner du massvis av mörka bär, lakrits, vanilj, plommon och peppar. Salta och peppra en riktigt fin bit kött och lägg på grillen.

  • Alkoholfritt: Karlskrona Musteri, nr 19001, 53 kr. Är det något vi har gott om här hemma är det äpplen, så det blir en must även denna vecka. Sött, syrligt och såklart äppligt. Sippa kall i den tidiga vårsolen.

ARTIKELN HANDLAR OM